8 grafice care îți arată cum stăm cu vaccinarea în România

vaccinare românia doze

De la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, la data de 27 decembrie 2020, în țara noastră au fost administrate 3,4 milioane de doze, unui număr de 2,1 milioane de persoane.

Mai exact, până la data de 6 aprilie, în România au fost vaccinate:
– 897.857 de persoane cu 1 doză;
– 1.258.049 persoane cu 2 doze.

Cele 8 grafice de mai jos au fost realizate folosind datele obținute de recorder.ro de la Ministerul Sănătății (aferente perioadei 27 decembrie 2020 – 5 martie 2021) și cele publicate de autorități pe data.gov.ro.

E important de precizat că aceste grafice au fost realizate luând în calcul numărul de persoane vaccinate în centrele din fiecare județ și, după cum știm, într-un județ s-au putut vaccina și persoane din afara acelui județ.

1. Primul grafic ne arată câte doze din fiecare tip de vaccin au fost administrate la mia de locuitori în fiecare județ și în municipiul București, în intervalul 27 decembrie 2020 – 31 martie 2021.

Se pot face mai multe observații. În primul rând, în acest moment, vaccinul dominant în România este Pfizer – atât pentru că mult timp, înainte de autorizarea Moderna și AstraZeneca, el a fost singurul vaccin folosit, cât și deoarece compania AstraZeneca a livrat mult mai puține doze către țările din Uniunea Europeană decât prevedea contractul, ceea ce a și dat naștere unui conflict între aceasta și autoritățile europene.

În al doilea rând, se poate vedea clar că Bucureștiul și județele cu mari centre urbane – precum Cluj, Constanța, Iași sau Timiș – au mult mai multe doze administrate la mia de locuitori, uneori chiar dublu sau triplu față de județele aflate la coada clasamentului.

De pildă, dacă în București s-au administrat puțin peste 250 de doze la mia de locuitori (în total, din toate tipurile de vaccinuri), în județul Botoșani s-au administrat doar 87,4 doze la mie. Deci avem aproape de 3 ori mai multe doze la mie în capitală decât în Botoșani.

O primă concluzie este aceea că actuala campanie de vaccinare are probleme în a ajunge în județele mai sărace, unde oamenii fie nu au auzit de metodele de programare (prin platformă, prin call center sau prin medicul de familie), fie sunt destul de izolați și nu au cum să se deplaseze din satele lor până la centrele de vaccinare.

O soluție ar fi vaccinarea prin medicii de familie și echipele mobile de vaccinare care să meargă în locurile greu accesibile. Autoritățile au anunțat că vaccinarea prin medicii de familie ar urma să înceapă de la finalul lunii aprilie. Vaccinarea se va face cu Johnson&Johnson și, posibil, cu AstraZeneca.

vaccinare românia doze

2. Graficul de mai jos arată câte doze de vaccin au fost administrate în fiecare zi în România: atât numărul total (reprezentat de linia mov), cât și numărul de doze Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

Până la data de 3 februarie 2021 vaccinul Pfizer a fost singurul folosit în România. Ulterior, din 4 februarie, a început să fie folosit și vaccinul Moderna. Iar vaccinul AstraZeneca a fost administrat prima dată la 15 februarie.

După cum se vede pe grafic, până la data de 31 martie, într-o singură zi au fost administrate mai mult de 60.000 de doze. Este vorba de data de 30 martie, când au fost administrate 60.891 doze. Autoritățile au promis că în luna aprilie rata vaccinării va crește foarte mult, și că se vor administra 100.000 de doze pe zi. Deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat: luna aprilie a debutat cu administrarea a aproximativ 55.000 de doze pe zi.

vaccinare românia doze

3. Procentul persoanelor vaccinate cu o singură doză până la data de 31 martie (situația pentru fiecare județ – grafic)

vaccinare românia top județe grafic

4. Procentul persoanelor vaccinate cu o singură doză până la data de 31 martie (situația pentru fiecare județ – hartă)

vaccinare românia top județe grafic

5. Procentul persoanelor vaccinate ambele doze până la data de 31 martie (situația pentru fiecare județ – grafic)

vaccinare românia top județe grafic 2 doze

6. Procentul persoanelor vaccinate cu ambele doze până la data de 31 martie (situația pentru fiecare județ – hartă)

vaccinare românia top județe grafic 2 doze

7. Procentul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză până la data de 31 martie (situația pentru fiecare județ – grafic)

vaccinare românia top județe grafic 2 doze

8. Procentul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză până la data de 31 martie (situația pentru fiecare județ – hartă)

vaccinare românia top județe grafic 2 doze