8 fraze pe care nu ar trebui să le spui într-un interviu de angajare

cv europass
Foto: styles66 / pixabay.com

Este frumos să primești o invitație la interviu, dar amintește-ți că acesta este doar un pas. Un angajator poate invita mulți candidați la un interviu. Este foarte important să nu faci greșeli care te vor arunca în spatele liniei. E absolut normal să întrebi lucruri precum salariu net oferit, dar iată câteva fraze pe care nu ar trebui să le spui niciodată la un interviu.

Ce bonusuri oferiți?

Întreabă despre avantajele și bonusurile pe care le vei primi numai după angajare. Sau așteaptă ca angajatorul să îți spună despre ele. De exemplu, dacă aplici la un magazin de îmbrăcăminte, nu întreba dacă vei obține o reducere la bunuri și în ce fel.

Cu ce se ocupă compania dvs.?

În mod ciudat, managerii de resurse umane aud această întrebare foarte des. Înainte de a merge la un interviu, încearcă să afli cât mai multe despre companie, gândește-te ce anume îi poți oferi tu ca angajat. Caută compania chiar pe diverse siteuri unde apar păreri ale unor actuali sau foști angajați, poate descoperi unele aspecte pozitive sau negative legate de mediul de lucru, salarii, oportunități de dezvoltare sau, uneori, chiar probleme cu șomajul tehnic sau alte detalii de acest fel.

Fostul meu șef a fost adevăratul vinovat!

Dacă te plângi de jobul tău anterior, îți vei arăta o latură foarte proastă. Chiar dacă acest lucru este adevărat, vei arăta ca o persoană care este nemulțumită în permanență și se plânge de toate. Nimănui nu-i place să lucreze cu astfel de oameni. Este mai bine să vorbești despre problemele pe care le-ai întâmpinat la locul de muncă și pe care le-ai rezolvat cu succes.

Îmi place coafura dvs.

Nu complimenta intervievatorul cu privire la aspectul său – acest lucru este inadecvat și va arăta ciudat. Complimentele sunt bune, dar ar trebui să fie îndreptate către partea profesională. De exemplu, poți complimenta succesul recent al companiei.

Radiculita pur și simplu mă omoară!

Nu te plânge niciodată de starea ta de sănătate. A existat un caz în care un candidat s-a plâns de dureri de cap pentru că i-a mers foarte prost ieri. Inutil să spun că nu a primit slujba.

Am fost concediat din slujba mea anterioară

Nu ar trebui să minți niciodată într-un interviu, deoarece  există și alte modalități de a spune că ai fost concediat de la ultimul loc de muncă. „Am avut păreri diferite cu superiorii despre modul în care ar trebui să funcționeze departamentul nostru și mi-am dat seama că voi aduce mai multă valoare unei alte companii – de exemplu, a dvs.” Concentrează-te pe experiențele pe care le-ai câștigat și care îți vor fi de folos în noul rol.

Nu știu!

Nu spune ”nu știu” chiar dacă nu știi răspunsul la întrebarea intervievatorului. Încearcă să spui „Vă clarific și vă voi anunța mai târziu”. Dacă este o întrebare ipotetică dură, de genul „De câte mingi de fotbal ai nevoie pentru a umple această cameră?” – răspunsul ar trebui să arate cursul gândurilor tale. Gândește cu voce tare: „Mai întâi trebuie să calculezi suprafața camerei, apoi să scazi suprafața mobilierului …” etc.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.