8 curiozități despre dantură pe care nu le știai

Chiar dacă dantura are un rol foarte important în ceea ce privește viața de zi cu zi, sunt situații în care ne dăm seama că nu știm chiar totul despre dinții noștri. Este important să găsești un răspuns pentru toate întrebările tale, tocmai de aceea am pregătit o listă cu 8 curiozități despre dantură. Află tot ce nu știai despre zâmbetul tău și vezi care sunt secretele cavității orale.

  1. Câți dinți avem și ce rol are fiecare?

Un adult cu o dantură sănătoasă are 32 de dinți: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 premolari. Dinții sunt împărțiți în mod egal în cele două arcade, astfel avem 16 dinți în partea superioară și 16 dinți în partea inferioară. Medicii stomatologi ne explică rolul fiecărui grup de dinți. Astfel, trebuie să știi că incisivii, dinții din față, ne ajută atât la procesul de masticație, cât și la pronunția corectă a cuvintelor. De asemenea, incisivii sunt cei mai vizibili dinți pentru că ei se observă atunci când vorbești sau zâmbești. De aceea, putem spune că incisivii îndeplinesc și un rol estetic. Caninii sunt dinții cu formă mai ascuțită și cu rol în ruperea sau sfâșierea hranei. Premolarii și molarii sunt cunoscuți de către cele mai multe persoane drept „măsele”. Aceștia au un rol foarte important în procesul masticației, deoarece sunt acei dinți care ne ajută să mestecăm alimentele.

  1. Dantura ta este unică

Așa cum amprenta este specifică fiecărei persoane, și dantura este unică. Deși în mod normal cu toții avem același număr de dinți, modul în care aceștia sunt poziționați, dar și felul în care arată este foarte diferit. Astfel, dantura ta este diferită chiar și față de dantura părinților sau a fraților tăi.

  1. Smalțul dinților este cel mai puternic element din corpul tău

Smalțul dentar este stratul protector care acoperă dinții și se află în contact direct cu factorii externi. În cea mai mare parte, smalțul dentar este format din calciu, dar este mai puternic datorită proteinelor specifice pe care le conține. Deși este cea mai puternică substanță a organismului uman, smalțul dentar poate avea de suferit. El se poate zgâria, ciobi sau sparge. De asemenea, smalțul poate fi deteriorat de afecțiuni orale precum caria dentară. Odată ce smalțul dentar este afectat, riscurile ca dintele să fie afectat de diferite afecțiuni sunt mult mai mari.

  1. Bacteriile există în mod natural în cavitatea orală

Igiena orală este recomandată zilnic tocmai pentru a înlătura resturile alimentare și bacteriile din cavitatea orală. Cu toate acestea, este bine să știi că în interiorul gurii există și bacterii în mod natural, care nu te afectează, ci te ajută să menții în echilibru sănătatea danturii și a întregului organism.

  1. Un dinte pierdut accidental poate fi reatașat de către medicii stomatologi

Un dinte poate fi reatașat de către medicul stomatolog dacă respecți anumite reguli. Dacă în urma unui accident, de exemplu, a unei lovituri puternice, îți pierzi un dinte, este foarte important să mergi de urgență la cabinetul medicului stomatolog pentru a cere ajutor. Dacă este posibil, este indicat să clătești dintele cu apă și tot timpul să îl menții umed. Dacă reatașarea dintelui se realizează în 30 de minute după accident, atunci șansele de reușită a reimplantării sunt foarte crescute.

  1. Placa bacteriană este cauza apariției celor mai multe afecțiuni dentare

Cele mai multe afecțiuni dentare apar în urma acumulării plăcii bacteriene. Atunci când aceasta nu este îndepărtată corect și la timp, ea influențează atât formarea tartrului dentar, cât și apariția gingivitei, a bolii parodontale, a cariilor dentare și a altor probleme dentare. Conform Healthline, placa conține milioane de bacterii formate din 200 până la 300 de specii diferite. Aceste bacterii transformă zahărul și alți carbohidrați în acizi, care afectează smalțul dentar și toate celelalte structuri ale dintelui. Este recomandat ca placa bacteriană să fie îndepărtată nu doar prin periajul dentar realizat acasă, ci și prin igienizările dentare profesionale.

  1. Folosirea aței dentare reduce riscul apariției cariilor

Pentru a asigura sănătatea danturii, medicii recomandă folosirea zilnică a aței dentare. Aceasta te ajută să cureți cu aproximativ 40% mai mult din suprafața danturii. Spațiile dintre dinți sunt locurile unde periuța de dinți nu poate pătrunde cu ușurință. Tocmai de aceea, resturile alimentare și placa bacteriană stau mai mult timp în contact cu smalțul dentar. Astfel, cariile interdentare apar cu mult mai mare ușurință.

  1. Dinții de lapte se formează înainte de naștere

Deși poate nu îți vine să crezi, coronele celor 20 de dinți de lapte sunt formate chiar înainte de naștere. Primii dinți apar începând cu primele 3-6 luni, în tot acest timp dinții sunt formați și se află în gingie. În unele cazuri foarte rare, unii bebeluși se pot naște cu unul sau mai mulți dinți deja erupți. De asemenea, de-a lungul copilăriei, coroanele și rădăcinile dinților permanenți se formează deja sub dinții de lapte și așteaptă momentul potrivit pentru a erupe.

Sursă foto: Pexels

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.