6 sfaturi ca să nu o dai niciodată în bară atunci când porți butoni la cămașă

butoni
Foto: ManhattanMan / pixabay.com

Adesea trecuți cu vederea, butonii pot adăuga acele detalii care definesc stilul elegant al unui bărbat. Butonii vin într-o sumedenie de forme, culori și stiluri, o gamă variind de la cercuri multicolore și pătrate până la siluete animaliere. De la subtili la extravaganți, există nemumărate modele din care un domn poate să aleagă.

Butonii au o istorie lungă în moda masculină. Și-au făcut apariția pentru prima oară în Franța în primii ani ai secolului al XVI-lea. Aceste versiuni timpurii erau făcute din bucăți de sfoară care legau manșetele cămășilor bărbaților. Butonii au evoluat în timp sub domnia lui Ludovic al XIV-lea, devenind cunoscuți ca butoni de manșetă, care erau sub forma unui set de sfere colorate, prinse împreună de un lanț scurt din zale mici.

Până la începutul secolului al XVII-lea, acești simpli butoni din sticlă au evoluat în stiluri asemănătoare cu ale celor din ziua de astăzi, în pietre prețioase prinse între ele cu lanțuri scurte din aur sau argint, precursorii butonilor de acum.

Pe măsură ce butonii au devenit mai accesibili ca preț, bărbații din aproape toate clasele sociale au început să poarte butoni.

În prezent, butonii sunt un accesoriu esențial în garderoba oricărui bărbat care este preocupat de ținuta sa. Dar cu diveristatea ofertelor de pe piață, poate fi dificil să știm care este setul perfect care să completeze un costum. Frumusețea butonilor este că pot fi purtați oriunde: la birou, la nunți, la dineuri, la evenimente formale sau informale.

Butonii se pot realiza din foarte multe materiale. De fapt, materialul din care sunt făcuți butonii sunt principalul determinant al ocaziei cu care sunt purtați. Butonii făcuți din pietre prețioase – diamant, opal, rubin etc – sunt rezervați pentru ocazii formale. Cei simpli din metale prețioase precum aur sau argint sunt acceptați și în ocazii formale, iar cei din titaniu, email sau sticlă sunt cei mai versatili și pot fi purtați cu orice ocazie, de la birou până la dineuri.

Foarte interesanți sunt și butonii din onix negru, material folosit adesea pentru butonii formali. Onixul este o formă cristalină de cuarț, disponibilă în multe nuanțe, inclusiv alb, purpuriu, albastru și negru.

Butonii confecționați din mătase sau alte materiale sunt rezervați pentru ocazii mai relaxate.

AICI găsiți multe alte informații utile despre felul în care se poartă butonii.

Iată câteva sfaturi pe scurt:

1. Butonii sunt un accesoriu, nu punctul central al unei ținute, așa încât asigură-te că ei se asortează cu restul accesoriilor, ia în considerare culoarea cămășii, sacoul pe care îl vei purta, buzunarul de la piept și mai ales ceasul. Cămășile pentru butoni au manșetă cu două butoniere. Cămășile cu dublă manșetă sau cele cu manșetă franțuzească sunt cele mai populare cămăși pentru butoni. Aceste cămăși au o manșetă lungă care se îndoaie, astfel dublându-se. Se găsesc în toate magazinele cu cămăși, și pot fi purtate la orice ținută. Cămășile cu manșetă simplă sunt mai rare, pentru că sunt purtate exclusiv la evenimentele de gală. Butonierele sunt la fel, însă manșetele nu sunt lungi și nu se îndoaie.

2. Stilul de butoni pe care îi purtăm depinde de ocazia cu care îi purtăm, sau chiar de sezon. La frac întotdeauna se poartă butoni, și cu cât mai simpli, cu atât mai bine. Cei din onix sau sidef sunt cele mai populare opțiuni.

3. Dacă purtăm costum zi de zi, atunci butonii sunt o opțiune excelentă de a adăuga personalitate și un strop de eleganță. Fie că ne referim la cine în oraș, evenimente sociale sau dineruri, butonii sunt tot ce trebuie: culori originale, materiale personalizate.

4. Când vine vorba de blugi, bărbații sunt împărțiți în două categorii: unii care nu au nicio problemă să poarte butoni la blugi și alții care consideră că butonii sunt prea pretențioși pentru a fi purtați la o ținută atât de relaxată. Butonii pot fi purtați la blugi cu condiția respectării unor reguli de bază: blugii trebuie să fie închiși la culoare și să fie un model elegant, nu decolorați sau rupți. Cămașa nu trebuie să fie albă (pentru că s-ar potrivi unui costum), ci într-o culoare mai relaxată, sau cu un model discret: lavandă, verde deschis, cu dungi sau carouri abia vizibile. Butonii trebuie să fie originali și colorați, care să lase să se ghicească personalitatea purtătorului.

5. Nunțile sunt ocazia perfectă de a purta butoni. Indiferent dacă sunteți mire, cavaler de onoare, socru mare sau mic, naș sau simplu invitat. Cum nunta este un eveniment fericit ținuta vă permite să vă jucați cu modelul butonilor: dacă aveți unii originali și doriți să îi arătați, acum este ocazia, iar dacă sunteți mai conservator puteți de asemenea să etalați o pereche de butoni eleganți, simpli, dintr-un material prețios, ori încrustați cu o piatră prețioasă.

6. Pentru o ținută elegantă la birou, în special pentru avocați sau consultanți financiari, sunt potriviți butonii simpli, cu design clasic dintr-un metal prețios.

Foto: ManhattanMan / pixabay.com