6 motive pentru a fi optimiști cu privire la pandemia de coronavirus

coronavirus
Foto: geralt / pixabay.com

Într-un articol publicat în „The Washington Post”, lectorul Joseph G. Allen, director al programului „Clădiri sănătoase” din cadrul Școlii de Sănătate Publică „T.H.Chan” de la Universitatea Harvard din SUA, a oferit 6 motive pentru care oamenii ar trebui să fie optimiști, în ciuda faptului că omenirea traversează cea mai gravă pandemie din ultima sută de ani.

Iată care sunt acestea:

1. Tratamentele terapeutice vor fi disponibile înaintea vaccinurilor. Când cineva se infectează cu noul coronavirus, sistemul său imunitar începe să se apere, producând anticorpi care circulă prin sânge pentru a identifica agenții patogeni. Anticorpii oferă protecție împotriva infecțiilor viitoare, însă în cazul noului coronavirus nu se știe deocamdată cât timp durează această imunitate.

Dar oamenii de știință au creat clone ale acestor anticorpi – numiți anticorpi monoclonali – care par să fie eficienți atât în tratarea bolii, cât și pentru a preveni infecția. Anticorpii monoclonali atacă tocmai coroana din proteine a virusului, cu ajutorul căreia el intră în celulele noastre. Dacă acești anticorpi blochează acest proces, virusul nu se poate replica în organismul uman.

2. Vor fi disponibile și teste de salivă pentru coronavirus, ieftine și rapide. Potrivit autorului, aceste teste vor schimba din temelii modul în care se face testarea în acest moment deoarece ele vor fi precum testele de sarcină. Astfel de teste ar putea să dea rezultatul în doar câteva minute după ce o persoană ar scuipa într-o fiolă și ar costa numai 1-5 dolari americani.

În acest mod detectarea timpurie devine o realitate, iar impactul pozitiv asupra economiei ar fi uriaș. De pildă, dacă o persoană vrea să meargă la muncă, la un restaurant sau la un spectacol, ar putea să își arate testul rapid cu rezultat negativ. Chiar dacă aceste teste nu sunt 100% precise, este important că ele sunt rapide și pot fi refăcute frecvent.

3. Măștile de protecție chiar funcționează. Dezbaterea a durat 3 luni, scrie Joseph G. Allen, dar oamenii încep să înțeleagă faptul că purtarea universală a măștilor este parte din soluție. „Ceea ce era ciudat și neobișnuit (în SUA cel puțin) a devenit acum o practică mai acceptată. Tot mai multe state și operatori economici solicită purtarea măștii. Și, ceea ce era considerată o acțiune politică – mulțumită președintelui nostru care a spus că oamenii poartă măști doar ca să îl pună pe el într-o lumină proastă – a devenit tot mai rapid o practică obișnuită. Acum vedem cum lideri din state roșii fac apel la oameni pentru a purta măști de protecție”, explică autorul.

4. Oamenii de știință au ajuns la un consens privind faptul că noul coronavirus se răspândește prin aer. Săptămâna trecută, 239 de oameni de știință au semnat și trimis o scrisoare către Organizația Mondială a Sănătății prin care îi cereau să admită faptul că noul virus se transmite prin aer. Iar OMS a recunoscut acest lucru. Acest lucru înseamnă că vor veni tot mai multe mesaje de la OMS și de la alte organizații privind noi metode de luptă împotriva virusului: o mai bună ventilație a clădirilor, folosirea de filtre mai performante sau a unor dispozitive portabile de curățare a aerului.

5. Există indicii că expunerea la coronavirusurile umane (cele care generează răceli obișnuite) ar putea avea un rol protector în cazul unor persoane. Unele studii arată că 20-50% dintre persoanele care nu au fost niciodată expuse la noul coronavirus au celule imunitare T în corpul lor care reacționează la noul virus. Studiile sunt însă abia la început în acest domeniu.

6. Testele clinice pentru vaccinuri par să funcționeze, iar producătorii au anunțat deja că ar putea să livreze primele doze în luna octombrie a acestui an (este vorba despre vaccinul dezvoltat de Institutul Jenner de la Universitatea Oxford din Marea Britanie). „Dacă vom obține un vaccin în 12 luni, acesta va fi vaccinul dezvoltat cel mai rapid din istorie”, a mai arătat autorul.

În acest moment, vaccinul creat de cercetătorii de la Oxford se află în cea mai avansată fază dintre toate vaccinurile dezvoltate de diferite companii (acum este testat pe mii de oameni din diferite colțuri ale lumii, după ce testele pe cimpanzei au dat rezultate bune).

Vaccinul va fi distribuit de compania AstraZeneca, aceasta anunțând că are capacitatea de a produce un miliard de doze.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că vaccinul de la Oxford este „cel mai bun candidat” în acest moment pentru un produs biologic menit să ofere imunitate împotriva noului coronavirus.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.