5 teste pe care trebuie să le facă în sarcină femeile peste 35 de ani

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Paradise On Earth

Femeile pot avea copii sănătoși la orice vârstă, în cazul celor care au peste 35 de ani riscurile unor probleme în sarcină sunt ceva mai mari. Tocmai de aceea medicii recomandă efectuarea unor teste care să arate din timp dacă sarcina va fi una cu probleme sau dacă există riscul ca bebelușul să se nască cu o malformație sau suferind de o boală genetică.

Există mai multe motive pentru care aceste teste nu ar trebui omise. În primul rând, femeile însărcinate se pot liniști aflând că bebelușul lor este perfect sănătos. Pe de altă parte, ele se pot pregăti din timp pentru nevoile bebelușului, dacă acesta este diagnosticat cu o problemă generică. Iată care sunt cele mai importante teste de efectuat în timpul sarcinii:

Examinarea cu ultrasunete

Viitoarele mămici de toate vârstele au cel puțin un control medical cu ultrasunete în timpul sarcinii. Acest test oferă o primă imagine asupra fătului și este folosit pentru:

– a confirma sarcina

– a stabili ritmul bătăilor inimii bebelușului

– a estima o dată a nașterii și a urmări evoluția fătului

– a afla sexul bebelușului

– a examina uterul și ovarele

– a evalua starea placentei și a lichidului amniotic din jurul fătului

– a identifica din timp bolile genetice, precum buza de iepure, malformațiile cardiace, spina bifida, un defect la nivelul coloanei vertebrale, sau sindromul Down.

În cazul femeilor de peste 35 de ani, riscul nașterii unui copil cu sindromul Down este mai mare, de 1 la 400. Cu toate acestea, aproximativ 75% dintre bebeluși care se nasc cu sindromul Down au mame cu vârste sub 35 de ani. Este bine ca femeile însărcinate să știe din timp ce este sindromul Down și cum se manifestă, astfel încât să poată lua o decizie asupra sarcinii sau să se pregătească temeinic pentru a face față nevoilor unui bebeluș cu acest sindrom.

Analizele din primul trimestru al sarcinii

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină, se face un test de sânge și o ecografie cu ultrasunete. Testul de sânge analizează prezența a doi markeri în sângele tău, iar ecografia examinează grosimea cefei bebelușului. Împreună aceste două teste pot indica prezența sindromului Down.

Screeningul prenatal și Testul Quad

În al doilea trimestru al sarcinii, între săptămânile 15 și 20, se poate face Testul Quad, care analizează mai multe substanțe din sânge. Acest test poate determina din timp riscul posibilelor probleme cu dezvoltarea creierului fătului sau cu coloana vertebrală, cu o precizie de 75-80%, precum și riscul apariției unor boli genetice.

Important de știut este că testul Quad analizează doar riscurile și nu este un instrument de detectare a acestor boli. Dacă testul indică un risc mai mare decât cel mediu, este considerat pozitiv. Un rezultat pozitiv nu înseamnă însă că bebelușul are un defect. El se poate naște perfect sănătos, în ciuda rezultatelor.

Testul este însă esențial pentru că atunci când rezultatele sunt pozitive, medicul poate solicita investigații suplimentare care au rolul de a diagnostica din timp posibilele probleme de sănătate ale fătului.

Amniocenteza este testul prin care sunt analizați cromozomii fătului, în timp ce ecografia cu ultrasunete poate identifica defectele de dezvoltare.

Amniocenteza

Spre deosebire de testele de sânge, care pot indica doar riscurile sarcinii, amniocenteza este folosită pentru diagnosticare. Medicul va introduce un ac prin peretele abdominal, ghidându-l cu ajutorul imaginilor de pe ecografie, apoi va preleva lichid amniotic. Mostra este apoi folosită pentru a analiza cromozomii bebelușului și a efectua testele pentru depistarea defectelor genetice.

Diagnosticul prenatal non-invaziv sau dry-testul

Un test de sânge mai recent se face între săptămânile 10 și 22 de sarcină și analizează ADN-ul bebelușului, care plutește în sângele tău. Rezultatul poate indica riscurile ca fătul să fie născut cu sindrom Down, trisomia 13 sau trisomia 18. Diagnosticul prenatal non-invaziv poate detecta 99% dintre cazurile de sindrom Down și trisomia 18, precum și majoritatea cazurilor de trisomie 13.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Paradise On Earth

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.