5 sfaturi practice ca să îți transformi locuința într-o oază de sănătate

Nimic nu e mai important decât să te simți protejat la tine acasă, să simți că locuința ta este un spațiu sigur, în care te relaxezi și te răsfeți. Există câteva moduri simple de a-ți transforma casa într-o oază de bunăstare și de sănătate, pe care te invităm să le descoperi în rândurile următoare. 

  1. Investește într-un filtru de apă

Un sistem de filtrare apa, eficient și simplu de montat la robinetul din bucătărie, îți poate oferi, la orice oră din zi și din noapte, o apă de calitate superioară, gustoasă, pe care o poți folosi atât pentru consumul direct, cât și pentru prepararea alimentelor. 

Îți recomandăm să estimezi consumul de apă al familiei tale și să optezi pentru un sistem de filtrare apa adecvat acestuia; interesează-te despre cel mai avantajos raport preț/calitate și despre capacitatea de filtrare a modelului pe care îl ai în vedere, pentru a vedea dacă se încadrează în buget și dacă îți satisface pretențiile. 

Atenție: în funcție de tipul filtrului instalat, poți beneficia de o filtrare mecanică, naturală sau mai avansată, iar un examen al calității apei înainte de investiție te poate ajuta să iei decizia potrivită. 

  1. Cumpără un purificator de aer 

Petrecem, în interiorul locuinței, aproximativ jumătate din zi și este important ca aerul pe care îl respirăm în tot acest răstimp să fie unul de calitate superioară. Aerisirea periodică este obligatorie pentru împrospătarea calității aerului. Insă, dacă locuiești într-un oraș aglomerat, sau dacă temperaturile scăzute nu îți dau voie să ții ferestrele deschise cât de mult ți-ai dori, această metodă s-ar putea să nu fie suficientă. 

Un purificator de aer îndepărtează poluanții din locuință și ajută și la reducerea cantității de praf. Este important să acorzi atenție specificațiilor tehnice ale produsului și să te asiguri că are o capacitate de lucru mai mare sau egală cu spațiul în care vrei să îl pui să funcționeze. În caz contrar, aparatul nu va face față solicitărilor și nu va putea să își îndeplinească funcțiile în mod adecvat. 

  1. Îmbogățește-ți locuința cu plante de apartament 

Plantele de apartament au numeroase avantaje, atunci când vine vorba despre calitatea vieții. Simpla lor prezență promovează relaxarea, mai ales atunci când este vorba despre plante verzi de dimensiuni mari. Florile colorate și frunzele decorative atrag privirea și se transformă în elemente care personalizează spațiul de locuit. 

Plantele de apartament reușesc să îmbunătățească și calitatea aerului; ele pot contribui la reglarea nivelului de umiditate și folosesc dioxidul de carbon din locuință. În cazul în care ai și animale de companie, e bine să acorzi atenție speciilor de plante alese, astfel încât să nu fie toxice pentru prietenii necuvântători. 

  1. Reglează umiditatea cu un umidificator 

Cu excepția locuințelor care au probleme de izolație și structură, majoritatea apartamentelor și caselor se confruntă cu problema aerului uscat. Pentru sănătatea aparatului respirator, se recomandă o umiditate de 40 – 60% în locuință, dar acest interval este dificil de respectat pe timp de iarnă, când funcționează încălzirea centrală. 

Un umidificator, combinat cu un higrometru, te poate ajuta să evaluezi nivelul de umiditate existent și să îl crești atunci când este nevoie. Astfel, poți spune adio pielii uscate, nasului înfundat sau gâtului iritat! 

  1. Îmbunătățește-ți sănătatea cu un difuzor de arome

Dacă îți dorești ca locuința ta să aibă un parfum plăcut, renunță la spray-urile sintetice și folosește un difuzor de arome naturale. Este o variantă net superioară, care poate avea inclusiv beneficii pentru sănătate. Cumpără uleiuri naturale din surse de încredere și folosește-le doar conform indicațiilor, pentru a preveni accidentele și reacțiile adverse!

Îmbunătățirea unor lucruri simple – calitatea apei, calitatea aerului respirat – poate avea efecte neașteptate asupra stării de sănătate a fiecăruia dintre noi. Ai grijă de bunăstarea ta fizică și mentală cu ajutorul acestor sfaturi și transformă-ți locuința într-un spațiu de vis! 
Sursa foto: Shutterstock