5 sfaturi de care să ții cont pentru a-ți găsi jobul potrivit

Sursa foto: Shutterstock

Găsirea locului de muncă ideal implică timp și efort din partea ta, de aceea, această activitate poate fi văzută de foarte mult ori ca o misiune extrem de dificilă. Însă nu și imposibilă, daca ții cont de câteva aspecte importante pentru angajatorul cu care dorești să colaborezi pe viitor. Iată sfaturile noastre pentru realizarea unui astfel de demers: 

Pune la punct abilitățile necesare pentru jobul respectiv 

Tu știi cel mai bine dintre toți unde vrei să lucrezi și care sunt pretențiile unui angajator din domeniul eceonomic de care te simți atras. Dacă îți dorești să găsești jobul ideal pentru nevoile tale, fă o evaluare a abilităților profesionale pe care le deții în acea arie de interes. 

Alocă suficient timp pentru a învăța abilități noi, raportate la cerințele din piață. Contează enorm să poți stăpâni cunoștințe ce pot trezi atenția celui care verifică CV-urile trimise. Pentru și mai multă claritate, în acest sens, poți efectua chiar și un test de carieră, ale cărui rezultate pot genera sfaturi utile pentru tine, privind îmbunătățirile anumitor abilități. 

Partea financiară reprezintă un punct de interes important

Dorești să te angajezi pe un post ce poate genera venituri lunare satisfăcătoare pentru pretențiile tale, astfel încât calitatea nivelului de trai să poată fi îmbunătățită considerabil? Alături de oportunitățile de dezvoltare pe care ți le poate oferi angajatorul, partea salarială este criteriu de alegere a jobului extrem de important. 

Pentru a avea o imagine clară asupra nivelului de salarizare propus de o anumită companie, este recomandat să te raportezi la nivelul salariului minim pe economie, dar și la alte niveluri de salarizare, practicate de alte companii din același domeniu de activitate. Dacă ai dificultăți în calcularea salariului brut și salariului mediu obținute în firma respectivă, poți utiliza un calculator online de salarii.  

Maximizează șansele de găsire a jobului la care speri 

Dacă dorești să ai cât mai multe șanse pentru găsirea jobului la care visezi, căutarea acestuia trebuie să aibă loc pe baza instrumentelor la care tu ai acum acces: Linkedin, grupuri de Faceook construite în jurul nevoii de angajare, târguri de profil la care angajatorii participă cu regularitate samd. 

De asemenea, modul în care realizezi CV-ul este hotărâtor pentru decizia companiei respective de a dori un interviu de angajare cu tine. Același lucru este valabil și în cazul celor care doresc să lucreze în țările din vestul Uniunii Europene. Îți dorești, de exemplu, să lucrezi ca asistent medical in Germania? CV-ul tău Europass contează mai mult decât ai crede.  

Pregătește-te în mod corect pentru interviul de angajare

Dacă CV-ul pe care l-ai trimis a trezit interesul angajatorului, este foarte posibil ca acesta să te contacteze în scurt timp, pentru parcurgerea unui interviu de angajare. Este momentul oportun pentru a arăta ceea ce îți dorești cu adevărat de la compania respectivă, prin prisma ocupării locului de muncă la care ai aplicat. 

Fă-ți o listă cu întrebări punctuale, pe care ai dori să le adresezi celor în fața cărora susții interviul de angajare. Astfel, reprezentanții companiei respective te pot percepe ca fiind o persoană dedicată activității respective și interesată (mai mult decât alți candidați) de particularitățile jobului pe care dorești să îl ocupi. Lasă pentru final întrebările privind salarizarea și alte beneficii la care poți avea acces, după semnarea contractului. 

Familiarizează-te cu dinamica organizației respective

Îți dorești să lucrezi într-o companie de business compatibilă cu valorile în care crezi? Dacă răspsunsul tău este unul afirmativ, un reasearch despre modul în care funcționează dinamica firmei respective îți permite să afli mai multe despre ceea ce poate oferi angajatorul în cauză. 

Există oportunități de avansare în cadrul organizației respective? Compania în cauza realizează proiecte de tip CSR la care tu ai putea lua parte, deoarece ești o persoană activă în proiecte sociale? Există schimburi de experiență cu alte entități din aceeași ramură economică? Se poate lucra de acasă, sau în alte moduri diferite de cel tradițional (la birou)? Iată o serie de întrebări la care poți găsi răspunsuri coerente, făcând acest research. 

Dacă te-au încântat sfaturile pe care le-ai descoperit astăzi alături de noi, ține cont de respectarea acestora, atunci când începi să pui pe foaie anunțurile de angajare pe care tu le consideri “ideale”. Jobul perfect există pentru fiecare dintre noi, atât timp cât ne cunoaștem foarte bine limitele, așteptările de la serviciu și planurile de viitor. Mult succes în căutarea ta!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.