5 metode istețe să nu rămâi niciodată cu portofelul gol la sfârșitul lunii

Sursă foto: Shutterstock / Copyright Robert Kneschke
Sursă foto: Shutterstock / Copyright Robert Kneschke

Portofelul fiecărui român poate fi foarte fragil. Tocmai din acest motiv este important ca fiecare lună în parte să fie tratată cu responsabilitate.

Mulți abia dacă reușesc să își organizeze banii de la un salariu la altul și se trezesc într-o situație de criză atunci când apar cheltuieli neprevăzute în anumite momente. Cu puțină organizare, dar și cu istețime, toate problemele financiare dintr-o lună pot fi acoperite fără să intrăm într-o stare de panică.

5 metode istețe să nu rămâi niciodată cu portofelul gol la sfârșitul lunii:

  1. Fă-ți o listă cu cheltuielile importante

Organizare este, în primul rând, cuvântul cheie atunci când vorbim despre bugetul tău sau al familiei tale. În fiecare lună, ia-ți o oră sau două după ziua de salariu și calculează-ți bugetul pentru următoarele săptămâni. În primul rând, notează pe o listă toate cheltuielile importante din respectiva lună. De la factura la întreținere, lumina, internetul, televizorul și telefonul mobil, până la un calcul mediu pentru benzina pe care o consumi lunar sau abonamentul la autobuz sau metrou, toate trebuie să intre pe această listă. Tot ce înseamnă locuință și cheltuieli aferente, mobilitate prin oraș și obligații contractuale, cum ar fi creditele, trebuie să ocupe prima parte a listei tale. Trage linie și vezi apoi cu ce sumă vei rămâne după ce achiți totul. Acei bani sunt pentru hrană și alte planuri pe care le ai.

  1. Soluții pentru situații de urgență

Să rămâi calm în fața unei situații de urgență este obligatoriu. Dacă ai trecut cu brio de primul punct și te trezești în situația că trebuie să achiți o sumă care nu poate fi acoperită atât de ușor, atunci apelează cu inteligență la o descoperire de card, adică posibilitatea de a cheltui mai mult decât ai avea în cont, în urma unei înțelegeri cu banca, în prealabil. Avantajul pentru o astfel de soluție este rapiditatea cu care poți face rost de bani și faptul că îi vei avea tot timpul la dispoziție, ca să nu mai fii surprins și stresat în astfel de situații.

  1. Planifică pe termen mediu

Planificarea este al doilea cuvânt cheie, după organizare. Fă-ți un obicei din a planifica lucrurile din timp. Dacă ai de plătit o asigurare peste 3 luni, încearcă să îți planifici banii încă de pe acum și astfel nu vei resimți o presiune prea mare asupra portofelului tău în clipa în care va veni data scadentă. Planifică în acest fel cheltuielile pentru o viitoare vacanță sau pentru alte planuri mai costisitoare și vei vedea cum până și cele mai solicitante planuri pentru banii tăi vor părea mai ușor de rezolvat.

  1. Calculează ce poți elimina

Așa cum ți-ai făcut o listă pentru cheltuielile importante, fă-ți una și pentru lucrurile pentru care consideri că ajungi să arunci cu banii pe geam. Plătești lunar abonament la sală, dar nu te-ai mai dus de o lună și jumătate acolo? Atunci renunță la abonament. La fel poți să faci și cu extra-opțiunile la telefon care nu îți sunt de folos sau alte abonamente la servicii pe care nu le folosești aproape niciodată. Pe listă trebuie obligatoriu să intre și cantitatea de alimente pe care ajungi să o arunci lunar. Un astfel de calcul ți-ar putea aduce înapoi în buzunar o sumă consistentă, iar tu vei fi mai responsabil cu banii și te vei simți mai mult în control asupra veniturilor și cheltuielilor lunare.

  1. Evită cumpărăturile dictate de impuls

Asta este una dintre regulile de aur pentru oricine încearcă să strângă bani sau măcar să simtă că nu îi risipește degeaba. Obișnuiește-te să mergi singur la cumpărături și să cumperi doar strictul necesar dictat de o listă făcută acasă. În acest fel, vei intra rapid în magazin, vei ști ce dorești să cumperi și vei ieși la fel de repede, fără să îți mai fugă ochii după alte lucruri de care nu ai nevoie și care ți-ar goli contul până la următorul salariu.

Organizarea, planificarea și eficiența sunt cele mai importante trei aspecte care ar trebui luate în calcul atunci când încercăm să ne ținem bugetul sub control. Nu trebuie să uităm niciodată că avem multe variante de încredere la îndemână chiar și în lunile în care cheltuielile neprevăzute ne depășesc posibilitățile și că putem termina luna, atunci când ne va intra următorul salariu, cu bani în buzunar, dacă respectăm aceste metode simple și istețe.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright Robert Kneschke

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.