5 afecțiuni comune la bebeluși: când e cazul să mergi la doctor

Foto: Shutterstock

În primele luni de viață, copii pot fi vulnerabili în fața problemelor de sănătate. Ca părinte, e greu să nu te îngrijorezi, chiar și când acestea sunt minore și simplu de tratat. Uneori, însă, nu e atât de ușor să faci diferența între o mică problemă și una care să necesite urgent atenția unui specialist. E bine să știi cât mai multe despre cum să protejezi sănătatea copilului, însă, dacă ai dubii, cel mai bine e să contactezi un medic.  Iată câteva afecțiuni care apar destul de frecvent în rândul bebelușilor și cum îți poți da seama când e cazul să mergi la doctor cu cel mic:

  1. Diareea

În general, diareea la bebelusi poate apărea ca urmare a unei infecții intestinale sau a unei alimentații nepotrivite. E important să faci diferența între cea ușoară și severă. În ambele cazuri, sfatul medicului e important pentru stabilirea unui tratament și a unei alimentații adecvate. În cazul diareei severe, trebuie să mergi însă cât mai repede la doctor cu cel mic. Printre semnele acesteia, se numără: scaune lichide, prezența puroiului sau sângelui în scaune, febră, vărsături, oboseală și deshidratare puternică.

  1. Tusea

Uneori, bebelușii tușesc atunci când mănâncă, în cazul în care primesc laptele prea repede. Alteori, poate fi vorba de o afecțiune a căilor respiratorii sau de un iritant care îl deranjează pe cel mic, potrivit Parents. Se poate întâmpla ca bebelușul să tușească din cauza calității scăzute a aerului înconjurător. De aceea, nu trebuie să mergi la doctor de la prima tuse, însă nici nu trebuie să tratezi tusea unui bebeluș la fel ca pe cea a unui adult. Odată ce te-ai asigur că această problemă nu e cauzată de mediu sau de hrănire, trebuie să mergi la doctor. Astfel, cauza tusei și tratamentul potrivit vor fi identificate de un specialist, iar posibilele complicațiile vor fi evitate.

  1. Iritații ale pielii

Bebelușii au pielea extrem de sensibilă. Produse care nu îi afectează pe adulți pot provoca iritații atunci când intră în contact cu pielea bebelușilor. Uneori, tipul și cauza iritației pot fi determinate ușor, în funcție de locul acesteia. Spre exemplu, iritații în zona scutecelor pot apărea din cauza umezelii, a unui scutec prea bine strâns, dar și a unor schimbări în alimentație. În general, e bine să schimbi mai des scutecele bebelușului, să menții acea zonă uscată și curată cât mai mult timp.

Este însă important să faci diferența între o astfel de iritație și una care ar trebui consultată rapid de medic. Dacă cel mic are o iritație dureroasă sau profundă și pare lipsit de energie, nu aștepta și mergi la doctor. Ar trebui să procedezi astfel și dacă îi apar pe piele erupții purpurii, asemănătoare cu vânătăile, sau dacă iritația nu răspunde la tratamentul inițial.

  1. Răceala

La adulți, răceala e mai mult decât un fenomen comun: majoritatea se confruntă cel puțin odată pe an cu această problemă. Copiii de anumite vârste răcesc în medie chiar mai mult decât adulții.

Situația se schimbă atunci când vine vorba de bebeluși. Atunci când copilul are mai puțin de trei luni, e bine să consulți medicul chiar de la primele simptome. Astfel, eviți complicațiile, care sunt mai riscante la această vârstă fragedă. Dacă bebelușul are mai mult de trei luni, e important să mergi la doctor dacă apar următoarele simptome: dificultăți respiratorii, nas înfundat mai mult de 10 zile, tuse care durează mai mult de o săptămână sau dureri de ureche, potrivit WebMD.

  1. Vărsături

Nu este ceva neobișnuit ca bebelușii să vomite după ce au fost hrăniți. De obicei, aceasta nu e o problemă serioasă și poate fi depășită dacă copilul este ajutat să eructeze (adică să râgâie). Există însă și situații în care ar trebui să iei în serios acest fenomen. Mergi cu cel mic la doctor dacă bebelușul tău se confruntă des cu problema vărsăturilor sau dacă observi că voma are culoarea verde, potrivit First Cry.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.