4 obiceiuri comune pe care locuitorii planetei le practică diferit

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cele mai banale obiceiuri și activități umane nu sunt deloc banale când le observi departe de casă.

Cel mai bun somn îl au chinezii

Să dormi într-un pat pare cel mai firesc lucru, însă nu și dacă îi întrebi pe chinezi, care preferă să-și facă somnul pe o placă subțire din lemn. Ce-i drept, acest obicei, menit – se pare – să înlăture disconfortul produs de verile foarte călduroase și umede, nu se mai păstrează decât în zonele cu tradiție, dar locuitorii Chinei tot au obiceiurile lor: preferă să doarmă pe saltele tari, pentru beneficiile pe care acestea le au asupra sănătății.

Arabii fac un ritual din băutul cafelei

În timp ce în vest sunt tot mai apreciate cafenelele on-the-go, care prepară rapid o cafea bună și îți permit să o iei cu tine și să o savurezi pe stradă, în țările arabe (Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman și Qatar), ritualul cafelei este același dintotdeauna: este folosită cafeaua Arabica, iar băutura este preparată tradițional, la ibric, sub privirile musafirilor, după ce boabele au fost prăjite deasupra focului și zdrobite într-un mojar. Invitații, serviți în ordinea descrescătoare a vârstei, vor bea cel puțin o ceașcă de cafea, dar niciodată mai mult de trei.

Nu însemnă că locuitorii de aici nu au acces la aparatura modernă, cum ar fi espressorul, ci mai degrabă că vor să își conserve tradiția. De altfel, cafeaua Arabica, prima specie de cafea cultivată vreodată, a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO, în 2015, ca “simbol al generozității” în cultura arabă.

Japonezii fumează modern

Unde în altă parte, decât în țara tehnologiei, putea un obicei neschimbat de multă vreme să ia o altă formă? În locul țigărilor clasice, japonezii preferă IQOS, dispozitivul care încălzește tutunul, nu îl arde, și care face uitate astfel fumul, scrumul și mirosul neplăcut, păstrând însă gustul autentic.

Și românii par să lase tradiția în urmă: România este a patra țară din lume în care a fost lansat IQOS și una dintre țările cu early adopters: la doar un an după ce noua tehnologie a intrat pe piața locală, vedem în jur tot mai multe persoane care folosesc acest dispozitiv, în diferite spații din oraș (de la baruri și cafenele, la spațiile de coworking/hub-urile de business etc.).

Indonezienii fac baie de câteva ori pe zi

Atât sala de baie, cât și ritualul îmbăierii sunt diferite în Indonezia, față de restul lumii. Baia este de fapt un bazin, fără duș sau cadă, unde apa curge în mod continuu, iar spălarea se face folosind un ibric și lăsând apa să curgă în voie, până când găsește canalul de scurgere.

În ciuda acestui mod rudimentar de a face baie, indonezienii sunt campioni la numărul băilor zilnice, alături de brazilieni, columbieni și japonezi, după cum arată un studiu Euromonitor, din 2017.

Sursa foto: Adam Sapien / Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.