4 moduri în care casa ta influențează felul în care te simți zi de zi

Sursa foto: g-stockstudio/Shutterstock
Sursa foto: g-stockstudio/Shutterstock

Petrecem ore bune din viața noastră acasă și este nicidecum un spațiu oarecare, ci are un impact important asupra stării noastre de spirit.

Modul în care ne construim și decorăm casele spune multe despre noi și despre stilul nostru de viață. De aceea stilul arhitectural și modul de construcție al caselor de către diverse popoare este îndelung studiat de antropologi. Casa ne poate induce emoții diverse, ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine sau ne poate da insomnii, spun cercetătorii din domeniul neuro-arhitecturii, iar unele aspecte le putem controla în totalitate:

 

  • Cromatica, mai importantă decât credem

 

Alegem culorile din locuință după un singur criteriu – felul în care arată – însă ele sunt mai importante decât credem, mai ales în unele încăperi. În dormitor, de pildă, roșul nu este deloc recomandat de cei care au studiat efectul culorilor asupra noastră. În schimb, este recomandat să alegi pentru camera în care dormi culori liniștitoare precum albastrul sau culoarea lavandei.

Dacă lucrezi de acasă, cea mai potrivită culoare pentru spațiul de lucru este verdele, iar pentru bucătărie sau living galbenul pai este o alegere bună pentru că este o culoare caldă, care ne induce o stare de bine, fără să ne provoace agitație.

 

  • Mirosul și atmosfera din casă sunt aspecte care dictează felul în care ne simțim acasă

 

Mirosul este un simț direct legat de emoțiile și de memoria noastră și ne poate impacta în mare măsură starea de spirit. Este cât se poate de simplu să observi această legătură: imaginează-ți că te întorci acasă și cum intri te lovește un miros pregnant de fum de țigară. Parcă nu e prea plăcut, nu-i așa? În plus, dacă ai fumat în casă și ai aerisit, mirosul tot rămâne îmbibat în perdele și alte elemente textile din casă. Dacă nu poți renunța la acest obicei, poți încerca variante care au un miros mai puțin deranjant, precum IQOS, și în felul acesta să nu mai lași în urmă un miros neplăcut ori de câte ori aprinzi o țigară.

Alte variante prin care poți elimina mirosurile neplăcute din casă și poți conferi o atmosferă mai plăcută casei sunt folosirea unui umidificator în care să pui uleiuri esențiale cu diverse efecte, folosirea unor odorizante din ingrediente naturale sau pur și simplu aerisirea frecventă a casei și folosirea plantelor pentru a purifica aerul.

 

  • Lumina, printre aspectele esențiale de care depinde starea noastră de spirit acasă

 

Lumina ne influențează felul în care gândim cu mult înainte de  inventarea becului. Din multe puncte de vedere moștenim același comportament precum al strămoșilor noștri. Așadar, pentru că lumina slabă ne induce o stare de amorțeală și de somn, ea nu este deloc recomandată în spațiile dedicată lucrului. De cealaltă parte, o lumină puternică nu este deloc o idee bună în dormitor, pentru că ne va afecta somnul. Ideal este să controlăm intensitatea luminii, iar noile tehnologii au făcut posibil acest lucru.

 

  • Supraaglomerarea spațiului cu obiecte inutile se traduce în mai mult stres

 

O casă aglomerată este o sursă în plus de stres, spun psihologii. O casă plină de lucruri, în care domnește haosul și în care nu găsești niciodată nimic din ce cauți poate să ne facă să ne simțim neliniștiți, anxioși și stresați fără să putem să ne explicăm exact de ce. Eliberarea casei de obiecte inutile este primul pas către o casă în care ne simțim mai bine.

Desigur, există și aspecte ce țin de construcție care sunt extrem de importante, însă felul în care este compartimentat un apartament dintr-un bloc este aproape imposibil de schimbat. Iată, însă, că există și lucruri pe care le putem schimba cu ușurință la casa noastră și care, la rândul lor, ne vor schimba nouă starea de spirit.

Sursa foto: g-stockstudio/Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.