4 coduri portocalii și galbene de vijelii, ploi torențiale, grindină și caniculă. Lista județelor afectate

nori furtună cod ploi torențiale ploaie
Foto: turmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 4 coduri, 2 galbene și 2 portocalii, de vijelii, ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și caniculă.

Va fi extrem de cald în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

MESAJ 1

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

cod meteo
Sursa: ANM

MESAJ 2

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 21 și 22 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Vor fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Notă: Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 22 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Zone afectate: județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București.

Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.