300.000 de măști de protecție au sosit în România din China și Turcia

tarom transport măști de protecție
Foto: TAROM / Stirioficiale.ro

9 tone de echipamente medicale au fost aduse din China de o aeronavă TAROM vineri, 3 aprilie.

Cele 200.000 de măști FFP2 au fost cumpărate din China de către UNIFARM SA. Materialele vor fi distribuite spitalelor desemnate pentru gestionarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, cu prioritate către cele aflate în județe cu un număr mare de persoane confirmate pozitiv, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

O aeronavă Boeing 737-800 NG a Companiei Naționale de Transporturi Aeriene a fost reconfigurata pentru a putea importa din China cele 9 tone de materiale sanitare necesare în lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Avionul a decolat de pe aeroportul București Otopeni pe 2 aprilie, pe ruta Almaty (Kazahstan) – Shenzhen (China) și a revenit în țară în seara zilei de 3 aprilie.

Sapte angajați ai companiei au făcut parte din echipajul de zbor care a efectuat transportul: trei piloți comandanți, Cristian Iancu, Adrian Preda, Mădălin Gherghina, sub conducerea directorului de zbor, pilotul instructor Florin Susanu, doi tehnicieni aeronave, Florin Postolache și Cristian Mitu și un loadmaster, Andrei Petre.

tarom transport măști de protecție
Foto: Pagina de Facebook TAROM

Este primul zbor comercial de acest tip (full cargo) realizat de către compania Tarom.

Potrivit autorităților, în prezent, compania Tarom are pregătite două aeronave de pasageri de tip Boeing din categoria 737-800 NG pe care le poate converti (scaunele pot fi scoase) pentru a efectua zboruri de tip full cargo și a transporta materiale sau echipamente.

tarom transport măști de protecție
Foto: Pagina de Facebook TAROM
tarom transport măști de protecție
Foto: Pagina de Facebook TAROM

Alte 100.000 de măști au sosit joi

Aceste măști aduse ieri li se adaugă celor aduse în România joi, 2 aprilie, de o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Aceasta a efectuat un zbor pentru aducerea unor echipamente de protecție medicală din Turcia, constând în 100.000 măști de protecție tip FFP2 și FFP3, achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical si forțelor de intervenție operative.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.