3 români vaccinați anti-COVID care au făcut boala mi-au povestit prin ce au trecut

covid
Foto: geralt / pixabay.com

Odată cu răspândirea variantei Delta, a devenit clar faptul că și persoanele vaccinate împotriva COVID se pot infecta. Din fericire, datele strânse până acum din diferite state ale lumii arată că acolo unde un procent mare din populație este vaccinată împotriva coronavirusului, rata deceselor rămâne scăzută.

Cu alte cuvinte, chiar dacă există infecții și în rândul celor vaccinați, ei prezintă un risc mult mai mic de a ajunge în spital, de a face o formă severă sau de a muri.

GreatNews a discutat cu 3 persoane cu vârste diferite (30+, 40+, 60+) care au făcut boala, deși fuseseră vaccinate cu mai multe luni în urmă.

„Febra a urcat în prima zi până pe la 39,5, a doua zi 40+”

În vârstă de 36 de ani, Vali a contractat coronavirusul la aproximativ 4 luni după ce se vaccinase cu Astra Zeneca.

Primele simptome i-au apărut într-o duminică: „Debut brusc, frisoane, frig continuu. M-a lovit fix în zona sensbilă: sinusuri. Am o sinuzită recurentă și a fost urât. Eram înfundată, aveam aceleași simptome ca la o sinuzită: nas înfundat, dureri de cap. Și mă dureau ochii, parcă ardeau. Fără pic de febră, oboseală cruntă. Inițial am crezut că am răcit sau am făcut o sinuzită.”

Se simțea de parcă era răcită: „Ușoară răgușeală, disconfort în gât, tuse rară spre deloc. Apoi a început să apară o ușoară spută, dar foarte, foarte rar. Și dureri de cap, mușchi, oboseală.”

vaccin covid
Vali și soțul ei s-au vaccinat cu Astra Zeneca. Foto: Johaehn / pixabay.com

Însă peste câteva zile a chemat ambulanța și a fost dusă alături de soțul său la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Testul rapid a fost pozitiv: „Am făcut doar test rapid, s-a înroșit imediat. Mi-au recoltat probe de sange și am făcut rafiografie pulmonară. Soțul era complet asimptomatic la testare.” Testul său rapid a fost negativ.

La două zile după vizita la spital soțul său a început să prezinte și el simptome. Bărbatul în vârstă de 40 de ani, vaccinat cu Astra Zeneca în aceeași perioadă, a avut tot simptome tipice unei răceli (oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, frisoane, nas înfundat), însă a făcut și febră mare (până la 40,5 grade C) și a tușit mai rău decât soția sa.

„Febra a urcat în prima zi până pe la 39,5, a doua zi 40+, a treia zi 39+, apoi a scăzut la 37+”, își amintește tânăra.

„Consider că m-am îmbolnăvit din vina mea”

Vali spune acum că s-a îmbolnăvit deoarece s-a „relaxat prea mult”: „Eu consider că m-am îmbolnăvit din vina mea. Nu am purtat masca în spațiu închis: am renunțat la mască în birou pentru că majoritatea colegilor sunt vaccinați. La fel, circul cu metroul, unde e foarte aglomerat. Deci puteam să iau de oriunde.”

„Ne-am vaccinat. Nu a fost suficient”, completează ea.

Spune că distanța dintre birouri era mare, conform legii, și că aparatul de aer condiționat a funcționat: „Doar că mă gândesc că în spațiu închis rămân particulele în aer.”

Din cele 10 persoane din birou, 5 s-au infectat. Din acestea 5, trei erau vaccinate (două cu Astra Zeneca și una cu Pfizer).

Acum, atât Vali cât și soțul ei se simt mult mai bine (niciunul dintre ei nu suferă de vreo boală care să îi pună în pericol).

„El și-a revenit mai repede. La mine au persistat greața, durerile musculare. Dacă urc un etaj simt toate treptele. Și am păstrat și o tuse ușoară, o mică usturime în gât. Dar oboseala e cea mai rea, e ca o sfârșeală. Ne-am revenit, dar a rămas o stare de oboseală, parcă dormim degeaba.”

„Câteva zile a fost ca o răceală, eu nu am avut nimic cu tușitul, cu plămânii”

Vaccinat în luna aprilie cu Pfizer, Roma-Roma, un polițist în vârstă de 47 de ani, a făcut COVID în a doua săptămână a lunii septembrie.

„Am fost schimbul 2, am ieșit pe la 10 seara, am venit, am făcut un duș și după vreo juma de oră deja au început simptomele, dureri de oase. Cam majoritatea au fost dureri de oase, frisoane, transpirații abundente. Probleme respiratorii n-am avut”, povestește bărbatul, care stă într-o localitate aflată la 50 de kilometri de București.

Un prim test rapid cumpărat din farmacie a arătat că era infectat cu virusul SARS-CoV-2. Apoi a chemat și Salvarea, iar testul rapid făcut de echipajul medical a confirmat infecția.

În schimb, testele făcute de soția sa – atât cel cumpărat din farmacie, cât și cel pe care i l-a făcut personalul din ambulanță – au arătat că ea nu era infectată.

Polițistul spune că a făcut o formă ușoară spre medie: a avut dureri mari de oase și de mușchi, frisoane, dureri în gât, răgușeală, dureri medii de cap și dureri abdominale. De asemenea, nu a avut poftă de mâncare, iar din a doua zi și-a pierdut gustul și mirosul.

„Câteva zile a fost ca o răceală, eu nu am avut nimic cu tușitul, cu plămânii, nu mi-a curs nasul.”

Telefonic, medicul de familie i-a recomandat să ia Paracetamol de 3 pe zi, Azitrox o dată pe zi, Detrical (vitamina D) o dată pe zi și alte vitamine.

„De vreo zi mi-am revenit. Nu complet, dar chiar pot să mă mișc altfel. Au început să-mi apară la loc și gustul și mirosul. A 4-a, a 5-a zi au început să dispară ușor-ușor (durerile de oase și de mușchi – n.r.). Dar problema e că nu poți să te odihnești noaptea din cauza acestor dureri și de aici obosești. Dacă nu te mai odihnești noaptea îți dai seama: corpul începe să fie pus la muncă mai mult. Și aceste transpirații abundente te deshidratează.”

„Este o problemă în secolul XXI: tinerii nu sunt de acord cu [vaccinarea – n.r.]”

Bărbatul crede că a luat virusul de la serviciu. Nu lucrează într-un birou, însă intră în contact cu foarte mulți oameni. În plus, o parte din timp stă în mașină, alături de un coleg: „Colegul meu de echipaj, el prezenta niște urme de răceală cam de marți. Eu îl întrebam „Ce ai mă de ești moale așa?”. „Bă”, zice, „cred că mă ia o răceală, că nu prea mă simt bine”. Noi nu ne așteptam să luăm COVID pentru că, în general, purtăm și mască, avem și dezinfectant în permanență. Dar uite că s-a întâmplat. El a căzut cu o zi mai devreme ca mine. El vineri deja era pe antibiotice. Colegii în mașină mai ne permitem, mai ne dăm masca jos, mai vorbim. La birou stăm [cu mască – n.r.], că sunt mai mulți într-un birou și asta e, chiar dacă suntem vaccinați.”

vaccin
Pentru a încuraja vaccinarea, tot mai multe țări din Europa impun restricții pentru persoanele nevaccinate. Foto: fernandozhiminaicela / pixabay.com

„Noi vorbim cu zeci de oameni zilnic, cred că se poate să fi dat cu mâna pe la gura [după ce – n.r.] m-am salutat cu mâna cu cineva. Se poate orice. El [colegul – n.r.] nu era vaccinat. Este tânăr. Este o problemă în secolul XXI: tinerii nu sunt de acord cu [vaccinarea – n.r.]. Eu cu fiul meu – are 25 de ani – am avut o discuție în martie-aprilie, când ne-a făcut aproape la toți bugetarii, am avut o discuție cu el și i-am zis: „Bă tată, uite avantajele acestui vaccin și dezavantajul e că ți-e rău o zi, două, trei și cam atât.” El a făcut cu Astra Zeneca și eu și soția am făcut Pfizer”, completează el.

Alte persoane de la locul de muncă nu s-au infectat.

„Asta e a doua noapte când m-am odihnit foarte bine și totul este OK, văd că și soția se simte bine. Știu ce înseamnă această boală, am verificat sute de persoane, unii nu respectă, unii iau în bătaie de joc. Asta este…lipsa educației. Am văzut și cazuri grele. De anul trecut din martie de când a început balamucul ăsta am văzut destule. Așa că stau cumințel în camera mea că astea sunt vremurile, astea le trăim, și mergem înainte”, mai spune polițistul.

„Febră cam pe la 38 de grade, dureri în gât cât se poate de acute”

În vârstă de 69 de ani, Virgil s-a vaccinat cu a doua doză de Pfizer la data de 2 aprilie. Inițial, când a făcut temperatură la jumătatea lunii august, a crezută că e vorba despre o răceală. Însă deoarece temperatura nu scădea și ajunsese la peste 39 de grade, a chemat Salvarea, iar personalul medical de la ambulanță i-a spus că este infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Totul a început în perioada 9-10 august, când Virgil și soția sa au mers alături de niște prieteni la Parcul Balnear Toroc de lângă Dej: „În fiecare din aceste zile am intrat pe la Kaufland când am plecat de acolo. Prietenii au dormit la noi o noapte, iar a doua zi s-au dus mai departe la copiii lor. Primul care s-a simțit rău după ce ne-am despărțit a fost prietenul ăsta. Zicea „Mă, mă doare capul, nu sunt în apele mele”. N-am băgat de seamă, că el se mai plânge de diverse chestii, și fiecare dintre noi avem niște operații deosebite. El pe cord și eu cancer la colon, mi-au tăiat 14 centimetri din el (în 2018 – n.r.).”

Virgil are și hipertensiune arterială pentru care ia Triplixam, iar pentru colesterolul mărit ia Sortis.

„După vreo 2-3 zile am început eu să nu mă simt în apele mele. Ba mai mult am început să fac febră cam pe la 38 de grade, cu dureri în gât, dar dureri cât se poate de acute. Asta se întâmpla joia și vinerea. Sâmbătă am început să iau niște Zinnat, antibiotic. Am crezut că era apa rece în lac și ăsta ar fi motivul, nebănuind în prima fază deloc că ar putea fi altceva pentru că fiecare dintre noi era vaccinat. Sâmbătă și duminică nu pot să zic că am fost bine, dar nici chiar rău. Dar febră în continuare și nu puteam să fac ce făceam până atunci, să mă mișc prin curte pe aici”, povestește Virgil.

Soția lui Virgil se vaccinase odată cu el, iar prietenii săi cam în aceeași perioadă, la diferență de o săptămână „în plus sau în minus.”

Luni, când s-a trezit de dimineață, a simțit că este mai bine. Au mers până în Cluj pentru a-și rezolva mai multe treburi și atunci au cumpărat și un test COVID: „Am zis „Hai să luăm un test, că aș vrea să fac o probă. Nu cumva ar putea fi nenorocirea asta?” Și așa am făcut, am luat un test de la farmacie, l-am făcut, acolo scria foarte clar că trebuie să apară două liniuțe. Una, care e roșie, și aia se numește de control, și dacă mai apare încă una aia era de test și trebuie să aibă aceeași culoare ca și cea de control. Am văzut că într-adevăr a apărut o liniuță mai jos dar transparentă. Am considerat că este negativ.”

„A început calvarul: o temperatură de nu puteam suporta, simțeam că iau foc”

Reîntors în Dezmir, satul de lângă Cluj unde locuiește, Virgil a început să se simtă rău: „Am servit masa, pe la 6 și jumătate a început calvarul: o temperatură de nu puteam suporta, simțeam că iau foc, am ajuns la 39,2 sau 39,4 și i-am zis „Să știi că am interpretat greșit chestia aia și că totuși este COVID. Dar pentru că nu mai rezist și nu vreau să stau toată noaptea să mă chinui, hai să sunăm la ambulanță.””

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca
Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Foto: Pagina de Facebook Un singur Cluj

„Am sunat la ambulanță, după vreo 3 ore a venit o navetă spațială, au coborât 4 cosmonauți îmbrăcați în portocaliu, fiecare cu genți din alea, erau blindați. Și când i-am văzut că au intrat la mine în dormitor am zis „Aoleu”. Primul lucru pe care l-au făcut a fost exact testul rapid pe care îl făcusem și dimineață. Și se uită doctorița, zice „Domne sunteți pozitiv”, „Dar pot să văd și eu cum arată chestia aia?” Exact așa arăta ca și al meu. M-a mai tras de limbă și m-a întrebat pe unde am umblat, i-am spus. „Bine, bine”, zice, „dar când ați fost acolo ați purtat mască?”. „Păi doamnă cum naiba să port mască în bazin?” Dar distanțarea a fost suficientă. Era o umbrelă ocupată, una liberă. Și nici n-a fost așa multă lume”, rememorează Virgil.

Doctorița i-a spus că are două variante: să rămână acasă sau să fie dus la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Bărbatul în vârstă de 69 de ani a decis să se interneze chiar din acea seară: „Acolo mi-au mai făcut încă o dată testul care bineînțeles că a ieșit pozitiv. Am ajuns pe la 23.30 acolo. Mi-au dat 8 pastile pe care a trebuit să le iau în maxim 2 ore. A doua zi dimineață a început cu alt tratament. În afară de faptul că am transpirat primele două nopți, în rest n-am avut probleme după ce mi-au dat tratamentul respectiv.”

7 zile în spital, fără ATI, cu afectare pulmonară 5-10%

În total, Virgil a stat 7 zile în spital, însă nu a ajuns la terapie intensivă: „În urma unui CT pe care mi l-au făcut au constatat că totuși plămânii sunt afectați între 5 și 10%. Afectarea de la plămâni au zis că o consideră pneumonie.”

La externare, i-au spus să mai urmeze tratament cu Detrical și Favipiravir. Acesta din urmă este un antiviral care se folosește și pentru a trata gripa.

Cât a fost internat i-au făcut și un test care a presupus secvențierea genomului virusului contractat. Medicii voiau să afle dacă este vorba de varianta Delta.

„Și s-a confirmat că era Delta.”

La două zile după ce Virgil s-a internat, soția sa a făcut un test rapid care i-a ieșit pozitiv. Ea a avut însă simptome mult mai ușoare: doar i-a curs nasul.

„În afară de febră, durerea asta de gât și o stare de apatie, de sfârșeală, că nu poți să faci ce făceai înainte, nu am avut alte simptome. Și acuma mă simt că nu mai pot face ce făceam înainte și am așa o stare de oboseală aproape permanentă. Toți cei cu care am vorbit au această stare care se zice că durează o lună, poate și mai bine de o lună de la debut”, a mai menționat Virgil.

Ce spun datele oficiale din România

Un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, referitor la perioada 27 decembrie 2020 – 31 august 2021, arată că, în România, doar un mic procent dintre cei vaccinați s-au infectat sau au decedat.

Astfel, un număr de 24.094 persoane (0,46% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. 67,83% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer, 6,24% au fost vaccinate cu Moderna, 24,59% au fost vaccinate cu Astra Zeneca și 1,34% au fost vaccinate cu Johnson&Johnson.

La un număr de 499 de persoane (2,07% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin) a survenit decesul. Dintre acestea, 408 (81,76%) erau vaccinate cu Pfizer, 52 (10,42%) cu Moderna, 38 (7,61%) cu Astra Zeneca și 1 (0,20%) cu Johnson&Johnson.

În perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021 un număr de 8.042 persoane (0,18% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin. 88,20% dintre acestea au fost vaccinate cu Pfizer, 4% cu Moderna și 7,80% cu Astra Zeneca.

În perioada 27 decembrie 2020 – 31 august 2021 la un număr de 133 de persoane (1,65% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea celei de a doua doze de vaccin) a survenit decesul. Dintre acestea, 125 (93,98%) erau vaccinate cu Pfizer, 6 (4,52%) cu Moderna, iar 2 (1,50%) cu Astra Zeneca.

Niciunul din decese nu a fost din cauza vaccinării, se mai arată în raport.

*Vali și Roma-Roma sunt nume fictive, folosite pentru a proteja identitatea surselor.

Foto: geralt / pixabay.com / fernandozhiminaicela / pixabay.com / Johaehn / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Pentru mai multe reportaje, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.