3 provocări ale inflației și cum să le faci față

Inflația este caracterizată, în principal, de o creștere a prețurilor produselor și serviciilor, iar acest lucru poate determina consumatorii finali să caute soluții pentru a-și menține stilul de viață pe care și-l doresc.

Totuși, în contextul în care provocările generate de inflație sunt multiple, și abordările pentru a le face față trebuie să varieze în funcție de circumstanțe.

Dacă și tu ești hotărât să faci o schimbare, atunci descoperă, în cele ce urmează, care sunt principalele 3 provocări pe care le aduce inflația și ce soluții practice poți implementa pentru a le face față.

  1. Scăderea puterii de cumpărare a monedei

Pentru că prețurile cresc în timp ce valoarea banilor scade, inflatia poate cauza o scădere a puterii de cumpărare a monedei. Astfel, ajungi să plătești mai mult pentru aceleași servicii și bunuri de care te foloseai și în trecut, la un preț mai mic. Într-un timp scurt, dacă veniturile lunare nu cresc direct proporțional cu inflația, poate deveni o provocare să îți menții același stil de viață.

Pentru a face față acestei provocări, este important să îți adaptezi strategiile de cheltuieli și să te concentrezi mai mult pe economisire și investiții, pentru a-ți proteja banii de efectele inflației. În acest sens, deschiderea unui cont de economii și investițiile în titluri de stat pot fi opțiuni de luat în considerare.

  1. Creșterea costurilor de împrumut

O altă provocare pe timp de inflație poate fi creșterea costurilor de împrumut. Într-o astfel de perioadă, băncile pot crește ratele dobânzilor, pentru a contracara creșterea prețurilor și pentru a-și proteja marjele de profit. 

Pentru cei care au credite cu dobândă variabilă, acest lucru înseamnă creșterea ratei lunare, însă nu și o rambursare mai rapidă a creditului, întrucât procentul de creștere a ratei reprezintă strict dobânda datorată băncii, nu și rata principală.

Ca să faci față acestei provocări, este important să dezvolți o strategie care să-ți permită o bună gestionare a datoriilor. Un lucru pe care îl poți face în acest sens și care se poate dovedi a fi util pe termen lung este să explorezi opțiuni pentru refinanțarea creditului. Astfel, vei putea să rambursezi anticipat creditul inițial și să continui cu un nou credit, care să-ți ofere o dobândă mai avantajoasă. Totuși, înainte de a lua o decizie, asigură-te că alegi cea mai potrivită instituție financiară și că înțelegi pe deplin clauzele contractuale ale noului credit.

  1. Impact negativ asupra veniturilor fixe

Și persoanele care au venituri fixe, cum ar fi pensiile, bursele școlare sau salariul minim pe economie, pot fi vulnerabile la inflație, deoarece este posibil ca veniturile lor să nu poată ține pasul cu creșterile de prețuri generate de inflație.

Pentru a face față acestei provocări, un lucru simplu pe care îl poți face este restructurarea bugetului în vederea unei gestionări mai eficiente. Prioritizează cheltuielile importante, cum ar fi plata ratei și a utilităților și minimizează cheltuielile variabile la care poți să renunți fără a-ți limita prea mult stilul de viață.

O altă opțiune de avut în vedere aici este diversificarea veniturilor. Indiferent că vorbim despre un job part-time, freelancing sau alte tipuri de investiții care pot genera un venit suplimentar pe vreme de inflație, toate acestea reprezintă soluții de avut în vedere pentru crearea unui viitor mai stabil.

Concluzionând, obstacolele cu care ne putem confrunta în perioadă de inflație sunt multiple, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm copleșiți de ele. De aceea, este important să fim proactivi în identificarea și gestionarea riscurilor asociate inflației, precum și în elaborarea unor planuri de acțiune, pentru a ne atinge obiectivele financiare pe termen lung. Folosește-te și tu de informațiile din acest articol și protejează-ți resursele financiare de influențele negative ale inflației.

Sursă foto: Shutterstock