3 pași de urmat în cazul unui accident auto

Chiar dacă ești un șofer experimentat, care a condus mii de kilometri până în prezent, nu este exclusă posibilitatea de a fi implicat, la un moment dat, într-un accident auto. Traficul infernal, numărul crescut de mașini, neatenția sau graba la volan sunt doar câteva dintre principalele motive ale producerii unui accident rutier. 

Conform statisticilor oferite de Poliția Română, în anul 2019 au avut loc 8.642 de accidente grave și 22.504 de accidente ușoare. Astfel, putem afirma cu încredere că zilnic se produc peste 50 de accidente ușoare pe străzile României.

Din acest motiv, este indicat ca fiecare persoană care se află în spatele volanului să cunoască procedura internă aplicată în cazul unei ciocniri, deoarece fuga de la locul accidentului ori completarea greșită a documentelor constatatoare poate aduce după sine repercusiuni neplăcute. În cele ce urmează, vom prezenta un scurt ghid menit să ofere informațiile necesare în cazul producerii unui accident de circulație.

  1. După ce tamponarea a avut loc

În primul rând, este important să-ți păstrezi calmul în această situație stresantă, pentru că nervii sau emoțiile nu ajută la nimic constructiv. În schimb, poți face câteva poze autovehiculelor avariate, în care să surprinzi poziția, direcția de mers și numerele de înmatriculare. Mai departe, aceste poze pot fi utile în cazul unui proces.

  1. Constatați gravitatea accidentului

În funcție de situație, există două tipuri de accidente:

Accidente ușoare

Pagubele sunt strict materiale, ceea ce înseamnă doar avarierea mașinii. În situația dată, mașinile se scot în afara suprafeței carosabile, cât mai aproape de bordură, astfel încât să permită circulația. Bineînțeles, dacă mașinile nu se pot deplasa în mod normal, apelați la ajutorul poliției locale printr-un apel la numărul de urgență 112.

În schimb, dacă șoferii implicați ajung la un acord, există posibilitatea completării unei constatări amiabile:

  • Sunt constatate daunele produse ambelor mașini;
  • Fiecare șofer trebuie să posede un permis de conducere valabil, asigurarea de răspundere civilă auto și certificatul de înmatriculare;
  • Fiecare persoană descrie producerea accidentului și indică datele de contact;
  • Cererile completate sunt predate societății de asigurări.

Desigur, dacă ești vinovat de producerea accidentului, reparațiile necesare pot fi compensate prin asigurarea obligatorie RCA, care acoperă daunele produse păgubitului, nu asiguratului. Prin urmare, formularul de constatare amiabilă și polița obligatorie RCA se depun la compania de asigurări, care se va ocupa mai departe de întocmirea documentelor necesare, în vederea reparării.

Accidente grave

Dacă în urma accidentului rutier rezultă și persoane vătămate, pe lângă avarierea mașinii, este necesar să declarați imediat incidentul la numărul de urgență 112. De asemenea, indiferent de numărul mașinilor implicate, poziția acestora nu trebuie schimbată, întrucât organele abilitate trebuie să constate cu exactitate cauzele care au dus la producerea accidentului.

  1. Dosarul de daună

Dosarul de daună se deschide în prezența ambelor persoane implicate, întrucât casa de asigurări are nevoie de anumite dovezi și declarații pentru acordarea autorizației de reparație. În acest sens, documentele necesare sunt:

  • Formularul de constatare amiabilă sau procesul verbal de constatare emis de poliție;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto a inculpatului;
  • Documente în original și copie: certificatul de înmatriculare a mașinii, actul de identitate și permisul de conducere.

În cele din urmă, oricare ar fi natura accidentului, este important să ai mereu asupra ta documentele personale și ale mașinii. Amenzile aplicate asupra acestor nereguli sunt ridicate și pot continua cu reținerea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare.

Sursă foto: Unsplash.com