3 metode simple și la îndemână pentru utilizarea alimentelor după data de expirare

Risipa alimentară este un subiect din ce în ce mai discutat în ultima vreme. Perioada sărbătorilor de iarnă, de exemplu, a fost sinonimă pentru multe persoane cu cumpărarea unor cantități mai mari de mâncare, din cauză că, în general, nu evaluează corect ce vor consuma. Pentru a limita risipa alimentară, poți adopta mai multe obiceiuri bune, precum liste de meniuri realizate în fiecare săptămână, o atenție mai mare la cumpărături, congelarea produselor și gestionarea resturilor. Totuși, în pofida acestor obiceiuri, se întâmplă, probabil, frecvent sau mai rar să găsești alimente expirate în frigider ori cămară. Vestea bună este că multe astfel de produse pot fi folosite. Iată câteva idei utile, simple și la îndemână pentru a utiliza alimente care, potrivit informațiilor de pe ambalaj, sunt expirate. 

Le mănânci

Multe dintre alimentele care au depășit data de expirare pot fi consumate fără probleme. Condiția este să cunoști regulile pe care să le urmezi pentru a putea face acest lucru în deplină siguranță. Este posibil ca unele să nu mai arate foarte bine, să nu mai fie atât de gustoase sau să fie mai sărace în nutrienți, dar acestea nu sunt impedimente pentru a le consuma. Pe piață există mai multe tipuri de alimente în funcție de termenul de valabilitate. Unele nu au o dată de expirare: mierea, sarea, zahărul și oțetul, pe care, de altfel, le și folosești la conserve. Altele au un termen de valabilitate ridicat, în termeni chiar de ani: orezul, pastele, amidonul de porumb, făina, leguminoasele și cerealele, condimentele, uscate sau umede (muștarul și ketchup-ul), murăturile, concentratele de supă, ciocolata. Conservele pot fi consumate mult timp după expirarea termenului, dacă nu sunt umflate. Nedeschise, produsele lactate pot fi consumate în interval de una până la trei săptămâni după data de expirare, cu condiția să aibă ambalajul intact, să arate și să miroasă bine. Un iaurt care și-a păstrat calitățile în termeni de gust și aspect și câteva fructe prea coapte pentru a fi consumate proaspete pot deveni rapid un smoothie delicios cu ajutorul unui robot de bucatarie. Iar, dacă ai respectat condițiile de stocare la congelator, produsele înghețate pot fi păstrate după data indicată pe ambalaj, de la șase luni, pentru pește crud, la un an, pentru legume. Mâncarea preparată în casă, în schimb, are un termen de valabilitate mai mic. 

Le congelezi

Congelatorul este unul dintre cei mai mari aliați în lupta cu risipa alimentară. Astfel, dacă un aliment a ajuns la data de expirare și nu îl folosești pentru a prepara ceva din el, îl poți pune la congelator. Folosește cutii sau pungi pe care le etichetezi cu denumirea alimentului și data la care l-ai introdus în congelator. Data viitoare când ai nevoie de acel produs, nu îl cumperi de la magazin, ci îl scoți din propriul frigider. Pot fi congelate astfel alimente diverse, de la paste, orez și lapte la albuș de ou, pâine și produse de panificație, diverse sosuri (din borcanele pe care le-ai consumat doar parțial), verdețuri, fructe și legume tocate, dar și aluat. Încearcă să le și porționezi, astfel încât, data viitoare când ai nevoie, să decongelezi doar cantitatea care îți este necesară. 

Prepari produse pentru îngrijirea corpului

O banană, un avocado mai închis la culoare și foarte moale nu arată prea apetisant. Dar poți pregăti din ele diverse tratamente de înfrumusețare naturale pentru față și corp. Le amesteci cu miere și lămâie, cu iaurt sau smântână și vei obține măști naturale cu care îți poți îngriji pielea. Le mai poți amesteca cu tărâțe ori zahăr, pentru a prepara un produs de exfoliere. Fructele mai trecute pot fi folosite și în apa din baie, pentru că, sub influența căldurii, elimină în aceasta vitamine și minerale. Roșiile sunt excelente pentru piele, fiind folosite împotriva coșurilor și a punctelor negre. Iar maioneza poate fi folosită ca mască pentru întărirea firelor de păr.

În concluzie, înainte de a arunca un aliment la gunoi, evaluează-i aspectul și gustul și gândește-te dacă nu îl poți folosi pentru prepararea unor feluri de mâncare sau în alte scopuri, dându-le astfel o nouă viață.

Sursa foto: Shutterstock