3 coduri galbene de ploi torențiale, vijelii, grindină și caniculă. Lista județelor afectate

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 3 avertizări cod galben de vreme instabilă, ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină, dar și caniculă.

MESAJ 1

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00.

Zone afectate: local în vestul, centrul țării și în zonele montane

În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.

Notă: Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

Sursa: ANM

MESAJ 2

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 iulie.

Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic ridicat.

Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sursa: ANM

MESAJ 3

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 – 16 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade.

Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare, mai transmis meteorologii.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.