3 cărți care te ajută să înțelegi mai bine procesele economice

Știi deja să faci lucruri simple ca o dispoziție de plată și alte documente pe care le ții într-un dulap metalic în care ții toate actele, dar vrei să cunoști cu adevărat procesele economice care au un impact zilnic asupra ta? Iar dacă vrei să o faci fără să te adâncești în manuale universitare complexe, iată cele mai bune cărți despre economie – relativ simple, accesibile pentru o gamă largă de cititori și interesante. Studiază o nouă știință pentru tine sau aprofundează subtilitățile sale cu ajutorul lucrărilor economiștilor de talie mondială.

Adam Smith „Un studiu asupra naturii și cauzelor bogăției națiunilor”

Nu te poți lipsi de clasici, mai ales dacă acesta este un manual al fondatorului economiei politice tradiționale. Cartea a fost scrisă acum două secole, dar mesajele sale cheie rămân relevante. Adam Smith a studiat, sistematizat și generalizat ideile economiștilor din timpul său și a dezvoltat, de asemenea, metode, principii și categorii de economie. Economia a fost construită pe baza acestor principii în Marea Britanie și apoi în alte țări. Fiecare persoană educată și care gândește este obligată să citească cartea.

Tom Piketty „Capitala în secolul XXI”

Autorul cărții este un economist din Franța, profesor la Școala Superioară de Științe Sociale din Paris. El a reîncarnat textul clasic al „capitalei” lui Karl Marx, ținând cont de era post-industrială a globalizării. Această carte despre economie nu conține discursuri etice și filosofice – se bazează doar pe cifre specifice și statistici oficiale. O lucrare analitică scrisă într-un limbaj accesibil a devenit foarte populară în societatea occidentală. Reacția a fost mixtă: Larry Summers (fostul secretar al Trezoreriei SUA) a criticat-o până la sfârșit, Bill Gates a sunat personal autorul pentru a discuta despre carte.

Opera autorului îl readuce pe cititor la începutul secolului al XX-lea și demonstrează că societatea nu a învățat nimic. Principalele probleme ale economiei moderne sunt aceleași ca acum 100 de ani: impozitele prevalează asupra afacerilor oneste, iar o concentrare mare de capital la anumite persoane poate submina sistemul economic global. Dar sărăcia nu a dispărut: s-a mutat din mahalalele megalopole în țările lumii a treia. În loc de revoluție (așa cum sugerează Marx), Piketty vede salvarea într-un impozit global asupra bogăției. Moderarea poftei de mâncare a câtorva mii de super-bogați va crește considerabil bogăția generală.

Paul Heine, Peter Bouttke, David Prichitko „Modul economic de a gândi”

Acum, acest manual este recunoscut ca fiind cel mai literat și accesibil curs introductiv în teoria economiei. Autorii au reușit să explice toți termenii și principiile de bază cu exemple foarte simple. Orice cititor va putea înțelege esența conceptelor de ofertă, cerere, originea banilor, concurență și monopol, eficiență, ocuparea forței de muncă și șomaj, schimb. Autorii au analizat profund și cuprinzător sistemele economice, au demonstrat influența statului asupra societății, au indicat motivele pentru care unele popoare sunt sărace, iar altele sunt bogate. Tot ce trebuie să știe o persoană interesată despre economie, se află în acest ghid.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.