24 de sportivi au avut teste „fals-pozitive”. Cum explică situația ministrul Tătaru

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

Săptămâna trecută, 23 de jucători și antrenori de la CFR au fost confirmați, în urma unui test, cu coronavirus. În urmă cu câteva zile și un fotbalist de la Politehnica Iași a primit test pozitiv la infecție cu coronavirus.

Însă, după ce au mai făcut o serie de teste, toți cei 24 de fotbaliști, inclusiv cel de la Iași și membri ai staff-ului tehnic, au ieșit negativi.

„Ca urmare a ultimelor informatii apărute în presă referitor la cele 23 persoane testate pozitiv de către o clinică privată atât la București, cât și la Cluj-Napoca săptămâna trecută, dorim să facem următoarele precizări:

Clubul CFR 1907 Cluj a respectat absolut toate măsurile cuprinse în Protocoalele MTS/FRF/LPF și toate recomandările venite din partea autorităților. Am dat dovadă de transparență în relația cu autoritățile statului și ne-am luat toate măsurile de prevenție posibile pentru a opri răspândirea acestui virus.

În urma investigațiilor si retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este si nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, așadar testele efectuate inițial au fost fals-pozitive”, se arată, printre altele, într-un comunicat emis de CFR Cluj.

Ministrul Sănătății a fost și el uimit de situație, însă a explicat cum se poate întâmpla această situație.

„Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează.

Dacă reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

Întrebat dacă nu i se pare ciudată o astfel de situație, ministrul Tătaru a spus că „se poate întâmpla” și că preferă, ca profesionist, să judece „un caz sau un rezultat într-un context clinic și să repet acel test de câte ori e nevoie”.

„Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât este perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.

Potrivit legii, imediat după ce un test a ieșit pozitiv la coronavirus, chiar dacă pacientul are o formă ușoară, gravă sau este asimptomatic, trebuie ca 48 de ore să se supună unor analize medicale la spital.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.