20 de atacuri ale câinilor de stână asupra drumeților. „Situația este scăpată de sub control”

câine
Foto: jruid / pixabay.com

ONG-ul Tășuleasa Social, organizația care a realizat marcajele turistice pe traseul Via Transilvanica, atrage atenția că turiștii sunt atacați de câinii de stâne și cere ajutorul autorităților.

„Cea mai urâtă situație care se poate întâlni pe Via Transilvanica este atunci când deținătorii de câini fie i-au abandonat și aceștia și-au format instinctul de haită devenind foarte periculoși, fie sunt în număr foarte mare și nu mai pot fi stăpâniți, băgând spaima și groaza în cei care merg pe VT. Drumeții nu pun absolut deloc în pericol proprietatea celor de mai sus și de multe ori se întâlnesc situații în care animalele au învățat înaintea oamenilor acest lucru. În anumite situații, câinii s-au obișnuit și nu mai atacă drumeții, doar atunci când spre distracția iresponsabilă sunt asmuțiți de către ciobani, cu consecințe foarte grave câteodată”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Tășuleasa Social.

„Situația este scăpată de sub control la nivel național și chiar dacă lângă capitala României o femeie a murit de curând mușcată de câini, nu s-au luat niciun fel de măsuri și este o chestiune numai de timp, până când altcineva va cădea victimă în același mod.

Noi am făcut o analiză și nu avem mai mult de 20 de situații cu adevărat periculoase pe toți cei 1.400 kilometri de traseu, ceea ce înseamnă că 20 de oameni pot bloca un traseu național de care se bucură și la care au dreptul mii de oameni, câteodată zilnic”, mai arată reprezentanții organizației.

Aceștia s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, pentru a discuta despre această problemă.

De asemenea, membrii ONG-ului i-au solicitat acestuia să supună și atenției premierului Marcel Ciolacu o petiție pe care Tășuleasa Social a înaintat-o săptămâna trecută.

În petiție, organizația cere să se ia măsurile necesare pentru ca Via Transilvanica să devină un traseu sigur.

„Nu este altă cale decât dacă autoritățile vor dori să reglementeze aceste lucruri. În decursul ultimilor ani, noi am înaintat în mod repetat petiții tuturor factorilor de decizie, de la autorități locale și județene și până la instituții centrale, ca de exemplu Jandarmeria Română și Poliția Română, Ministerului Agriculturii, domnului Ministru de Interne Nicolae Bode, Primului Ministru Nicolae Ciucă. Cu domnul Ministru al Mediului, Tanczos Barna, chiar am făcut un turneu de discuții la fața locului, și, tocmai când eram plini de speranță că se va rezolva ceva, a fost schimbat din funcție”, mai spun reprezentanții Tășuleasa Social.

Foto: jruid / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.