2 avocați riscă să fie dați afară din barou după ce au folosit ChatGPT. Programul AI a inventat pur și simplu decizii judecătorești

inteligență artificială
Foto: viarami / pixabay.com

Doi avocați din SUA riscă să fie dați afară din barou, după ce au folosit programul de inteligență artificială ChatGPT pentru a pregăti o pledoarie. Problema este că popularul chatbot al OpenAI a inventat pur și simplu o serie de decizii judecătorești pentru a susține cauza respectivă, relatează NBC News.

Nu este pentru prima dată când sistemele AI pur și simplu inventează informații. De această dată, ChatGPT a prezentat cazuri „false” într-un proces desfășurat într-o instanță federală din New York. Argumentele folosite erau în întregime ficțiune.

Roberto Mata a dat în judecată Avianca Airlines după ce acesta a fost lovit de un cărucior.

Mata și avocatul său, Peter LoDuca, au susținut că Avianca i-a cauzat lui Mata vătămări personale atunci când a fost „lovit de un cărucior metalic” la bordul unui zbor din 2019 cu destinația New York.

Avocații companiei Avianca au declarat în instanță că nu au putut găsi numeroase cazuri legale pe care LoDuca le-a citat în documentele depuse la dosar.

Judecătorul federal P. Kevin Castel a descoperit ulterior că textele erau fictive, invocând ceea ce păreau a fi „decizii judiciare false cu citate false”.

Se pare că LoDuca și un alt avocat, Steven Schwartz, au folosit ChatGPT pentru a genera moțiunile și textele legale.

Schwartz, un asociat la firma de avocatură Levidow, Levidow & Oberman, a declarat instanței că el a fost cel care s-a folosit de ChatGPT și că LoDuca nu a avut „niciun rol în efectuarea cercetării în cauză” și „nicio informație despre cum a fost efectuată cercetarea.”

Acum, LoDuca și Schwartz s-ar putea confrunta cu sancțiuni judiciare și chiar cu excluderea din barou.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.