10 moduri înțelepte de a economisi la încălzirea casei pe timp de iarnă

Iarna este întunecată, rece, lungă și, ei bine, scumpă, cel puțin în ceea ce privește încălzirea unei case. Costul încălzirii petrolului urcă în fiecare an, iar electricitatea nu este ieftină. Cum putem economisi bani și să menținem în continuare casa la o temperatură confortabilă?

Din fericire, există o serie de modalități de a reduce costurile de încălzire, iar cele mai multe sunt ușor de implementat. Aceste 10 sfaturi vă vor ajuta să vă bucurați de sezonul rece și să vă faceți griji mai puține cu privire la cheltuielile încălzirii casei.

Faceți o evaluare energetică în funcție de nevoi

Este greu de știut ce modificări pot fi făcute pentru a vă reduce facturile, dar ajutorul este doar la un apel telefonic. Compania electrică locală vă poate evalua nevoile, stilul de viață și tiparele de utilizare a energiei. Un reprezentant va poate inspecta structura, pentru a vă supraveghea aparatele și pentru a măsura izolația.

Odată realizat acest lucru, compania va face (și va ajuta la implementarea) sugestiilor pentru un consum mai eficient de energie. De multe ori sugestiile vin cu stimulente de reducere care vă vor ajuta să vă reduceți și mai mult factura. Puteți afla care este cel mai bun sistem de climatizare pentru casa în care locuiți.

Scurgeri de aer

Fie că vă aflați într-o casă nouă sau într-o casă mai veche, ferestrele, ușile și mansardele pot permite înăuntru aerul rece și scoate aerul încălzit. Este important să sigilați orice scurgeri pentru a menține căldura în interior. Începeți prin a verifica spațiile din jurul ferestrelor și ușilor și înlocuiți-le dacă acestea par uzate.

Apoi, verificați dacă există scurgeri în care aerul încălzit poate pătrunde într-un spațiu la mansardă neterminat. Taieturile realizate în gips-carton pentru instalarea corpurilor de iluminat și a ventilatoarelor de tavan creează și căi de evacuare ușoare. Sigilați deschiderile folosind calaș din silicon sau latex. Prin etanșarea scurgerilor de aer, puteți realiza economii de energie de aproximativ 30%.

Termostat

Este tentant să vă setați termostatul la temperaturi cât mai mari, confortabile în lunile de iarnă, dar acesta este un mod sigur de a vă spori cheltuielile cu energia. Cu cât setarea este mai mică, cu atât veți realiza mai multe economii.

Cea mai mică stabilită convenabilă este de 20 de grade C; menținerea acesteia la 24 de grade C poate costa cu 15% mai mult. Dacă 20 de grade pare rece, puteți purta oricând un pulover și papuci pentru a vă încălzi.

Setarea termostatului la 17 grade peste noapte vă va economisi și mai mult din factura de energie. Și, dacă plecați pentru câteva zile, reduceți temperatura la 13 grade; aceasta este cea mai mică setare pe care o puteți utiliza fără a îngheța țevile.

Izolație

Izolația este probabil cea mai importantă componentă pentru menținerea unei case calde iarna și răcoroasă vara. Pentru a economisi bani, asigurați-vă că aveți un nivel adecvat de izolație la mansardă și între pereții interiori. Pierderile de căldură pot adăuga aproape 30% la factura de energie.

Șemineu

Șemineele sunt surse excelente de căldură și pot încălzi o cameră în câteva minute. Șemineele au însă dezavantajele lor. Similar cu scurgerile de aer din gips-carton și spațiile mansardei neterminate, un amortizor de șemineu lăsat deschis atunci când nu este utilizat este o invitație pentru aerul încălzit să scape și aerul rece să pătrundă în casa. Închideți clapeta după fiecare utilizare și, mai important, deschideți-o înainte de a aprinde un foc sau casa se va umple de fum.

Ventiloconvectoare

Tavanele înalte sunt minunate, dar vă pot crește facturile de încălzire pe măsură ce aerul cald se ridică în partea de sus a camerei. Dacă aveți un ventiloconvector de tavan, schimbați direcția lamelor; setați-l pentru a împinge aerul în jos de-a lungul pereților inversând fluxul ventilatorului. Sau alegeți unul de pardoseală, mult mai eficient.

Aerisiri sau radiatoare

Aerisirile și radiatoarele pot fi oculare într-o cameră; sunt concepute pentru a fi funcționale, nu frumoase. Într-un efort de a le acoperi, mulți oameni folosesc mobilier sau tratamente pentru ferestre pentru a ascunde orificiile de aerisire sau ecranele deasupra caloriferelor. Aceste metode servesc doar la obstrucționarea fluxului de aer, făcând aparatul să funcționeze mult mai greu.

Cel mai bine este să le acceptați pentru ceea ce sunt și să mențineți fluxul de aer liber în tot spațiul. Un truc care vă va ajuta să le ascundeți, fără a împiedica fluxul de aer, este să le vopsiți de aceeași culoare ca peretele sau pardoseala, astfel încât acestea să se estompeze în fundal.

Circulația aerului cald înapoi prin cameră va încălzi camera mai uniform și va ușura efortul de care are nevoie încălzitorul pentru a menține camera la o temperatură confortabilă.

Draperii pentru ferestre

Draperiile sunt elemente frumoase într-o cameră de zi sau dormitor, dar fac mult mai mult în afară de a adăuga culoare unui spațiu. Draperiile complete, în special cele realizate dintr-un amestec de lână-bumbac, ajută la izolarea unei încăperi de aerul rece care se scurge prin ferestre.

Incalzitoare de spatiu

Poate părea o idee grozavă să porniți un încălzitor de spațiu pentru un pic de căldură suplimentară într-un spațiu mic, dar reprezintă mai multe amenințări. În primul rând, sunt scumpe, indiferent de tip: cele electrice vă cresc factura, iar kerosenul poate fi costisitor. În al doilea rând, sunt periculoase; răsturnarea accidentală a unuia poate provoca un incendiu și poate provoca vătămări corporale. Economiile percepute nu merită riscul.

Covoare de lână

Covoarele de zonă sunt adesea folosite ca element de design într-o cameră; adaugă culoare și stil în timp ce unifică un spațiu. În lunile reci de iarnă, acestea îndeplinesc o altă funcție importantă: covoarele adaugă un strat de izolație pe podea, prinzând aerul rece dedesubt și împiedicându-l să se scurgă și să răcească camera. Căldura covorului vă va păstra și picioarele calde mereu.

Cel mai bun mod de a vă menține costurile de încălzire este de a vă încălzi casa eficient, păstrând în același timp frigul. Izolația adecvată la mansardă, tratamentele grele la ferestre și un covor suplimentar pe podea vă vor ajuta să păstrați o cameră caldă. Păstrați aerul cald, moderați temperatura și, în scurt timp, veți realiza economiile.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.