Victoria Justiției. PSD renunță la interzicerea cătușelor pentru corupți

Liderul UNPR, Gabriel Oprea,  a amenințat zilele trecute că formațiunea pe care o conduce s-ar putea retrage de la guvernare dacă PSD modifică „pe furiș” Codul Penal în Parlament. Printre modificările propuse de parlamentari se află și cea a eliminării cătușelor pentru politicienii acuzați de corupție și schimbarea modalității în care se decide arestul preventiv.

Camera Deputaților trebuia să voteze 22 de proiecte de lege prin care se modifica Codul Penal și de Procedură Penală, însă cei din PSD, care au și venit cu aceste propuneri ar fi renunțat, potrivit Antena 3.

Unul dintre amendamente se referea la faptul că arestarea preventivă nu se mai poate face doar pe baza unor „suspiciuni rezonabile”, ci „dincolo de orice suspiciune rezonabilă”. De asemenea, o altă modificare importantă se referea modificarea definiției „conflictului de interese”, situația în care se află mai mulți primari și aleși. Propunerile de modificare se refereau și la arestarea preventivă, unii politicieni susținând ca această acțiune ar trebui să se ia numai în cazurile în care există violență.

Tot astăzi, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dat aviz negativ proiectelor de lege care vizează modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Și președintele Klaus Iohannis a criticat modificările. „După părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue cu toată forţa, aceste modificări propuse sunt neavenite, nu sunt de acord cu ele. MCV-ul este un instrument care şi-a dovedit utilitatea, dar care, aşa cum am discutat cu reprezentanţii CE, ai Consiliului European, trebuie să ajungă în faza de finalizare.

Recent, reprezentanţii Comisiei au ajuns în ultima fază de MCV – phase out – nu de azi pe mâine, ci în câţiva ani. E realist ce a promis domnul Juncker ca acest mecanism să se finalizeze până la sfârşitul mandatului acestei Comisii”, a precizat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.