Un monument istoric a fost acoperit cu pavaj

O baie turcească din anii 1700, descoperită la Timișoara, lăudată în urmă cu câteva luni de jurnaliștii de la BBC, a fost acoperită cu pavaj.

Potrivit Digi24, astfel de băi se mai găsesc în Grecia, la Salonic și Naupactus, și în Ungaria, la Budapesta. Cu toate acestea, Comisia Națională de Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a decis ca baia turcească să fie acoperită cu un pavaj de diferite culori și să fie marcată prin forme geometrice care să reflecte ce e dedesubt.

În timp ce arheologii critică decizia, autoritățile locale se bucură de faptul că pot continua șantierul din Piața Libertății.

Cercetătorii ar fi dorit să valorifice monumentul și se gândeau ca vestigiul să fie acoperit cu o sticlă, care le-ar fi permis turiștilor să vadă rămășițele băii otomane.

Zidurile cele mai vizibile sunt din partea din spate a băii turcești, care era folosită în strânsă legătură cu mosheea, în cadrul religios, pentru curățarea trupească și sufletească, mai spun cei de la Digi24.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.