În vara anului 2013, olandezul Peter Schangen a vizitat România. Ghid i-a fost o româncă, Andreea. S-a plimbat mai întâi prin București, s-a dat cu barca, a vizitat biserici, muzee și parcuri.

Apoi a mers la mare. A făcut plajă, a înotat și s-a distrat la concerete și în satele de vacanță. Mai târziu, după ce s-a întors în Olanda, a ales cele mai frumoase cadre, cu oameni zâmbitori, clădiri frumoase și flori și le-a montat într-un clip.

A postat filmul pe rețeaua de videosharing Vimeo. A strâns în scurt timp peste 100 de comentarii, majoritatea de la străini. Toate de apreciere. Apoi, filmul și povestea lui Peter ajung pe Yahoo News România și devine imediat viral cu peste 15.000 de distribuiri pe rețele de socializare.

„Sunt doar un tip din Olanda, care a făcut un scurt clip cu imagini din excursia lui prin România și am realizat că filmul meu a devenit viral. Am primit foarte multe mesaje frumoase de la oameni din România, pe Facebook și pe Vimeo, despre cât de mult le-au plăcut clipul meu. M-am simțit extraordinar”, a spus Peter Schangen.

Filmul lui Peter a bătut toate „frunzele” Ministerului Turismului. Le-a adus aminte românilor ce țară frumoasă au și le-a atras atenția străinilor.

Romania (2013) from Peter Schagen on Vimeo.

Pe 24 iunie, Daniel Păun, un brașovean care locuiește în Irlanda, a încărcat un clip pe Youtube: This is Brașov!

„Acesta este Braşovul, unde inima îţi aparţine, pentru că uneori răsăritul nu apune, iar unele amintiri nu se şterg niciodată”, e mesajul, în limba engleză, transmis prin acest clip. Sunt trei minute de poveste și imagini spectaculoase filmate cu drona deasupra Brașovului.

„Proiectul este mai amplu şi conţine şi un website pe care voi include fotografii şi alte filme despre oraş, cât şi o secţiune întreagă cu Braşovul de altădată”, spune Daniel Păun, care face toată această campanie din proprie inițiativă, fără să fie plătit de cineva.

Specialiștii în turism s-au limitat în a spune că un astfel de film, care a devenit viral pe rețelele de socializare, „ar putea aduce beneficii orașului”. Și cam atât. E bine că fac alții.

Zilele trecute am descoperit „Soare în Inimă”, filmul lui Mathieu Le Lay, un regizor francez specializat în producțiile despre natură, care a studiat cinematografia în Franța și Marea Britanie, iar producțiile sale au câștigat numeroase premii internaționale.

Imaginile îți taie respirația și sunt din Parcul Național Apuseni și din diverse locuri din Transilvania, Maramureș și Bucovina. Ghid prin România, personaj în film și narator a fost Larisa Oltean, o tânără din Sibiu, care a studiat Artele la Cluj.

SOARE ÎN INIMĂ from Mathieu Le Lay on Vimeo.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce salarii sunt la Mega Image, Lidl, Profi și Penny
Locuri de muncă în depozite din Marea Britanie, pentru necalificați. Salarii de peste 2.000 de euro
Locuri de muncă în Germania și Olanda. Se caută oameni în construcții și instalatori

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.