Orașul care le oferă locuitorilor un venit de bază, universal și necondiționat

Orașul olandez Utrecht va demara un program experimental care dorește să afle cum evoluează o societate care beneficiază de un venit de bază, universal și necondiționat.

Municipalitatea s-a aliat cu universitatea din oraș pentru a implementa sistemul în viața oamenilor din Utrecht, iar experimentul va debuta la sfârșitul vacanței de vară.

Venitul de bază e o formă de plată universală și necondiționată, care acoperă costurile de trai. Orașul Utrecht vrea astfel să ofere cetățenilor un program mai flexibil de lucru într-o societate mai puțin omogenă, care să permită mai mult timp pentru activități precum studiul și voluntariatul.

Universitatea din Utrecht și Primăria vor muta toate persoanele care primesc ajutor social în noul sistem de plăți, care nu necesită îndeplinirea vreunei cerințe, pentru a vedea dacă metoda este una viabilă.

Forța de muncă din Olanda nu operează într-un mediu convențional, țara având cea mai mare proporție de angajați part-time din Uniunea Europeană: 46,1 la sută. Chiar și așa, experimentul din Utrecht va fi primul de acest fel din Olanda.

”Un grup va primi bani după metoda tradițională, alt grup va beneficia de venit fără condiții, iar un grup de control va trece de la vechiul sistem la cel nou”, a declarat consilierul local pentru Muncă și Venit, Victor Everhardt.

”Datele noastre arată că sub 1,5 la sută din cei care primesc ajutor social comit abuzuri, însă, înainte de a intra într-o dezbatere de principiu pentru adoptarea noii metode, trebuie să aflăm dacă ea funcționează”, a mai spus politicianul, citat de The Independent.

”Ce se va întâmpla dacă oamenii primesc lunar o sumă de bani fără reguli și control? Vor sta acasă sau vor avea o contribuție importantă la dezvoltarea societății?”, acestea sunt întrebările la care orașul Utrecht vrea să afle răspunsurile.

Municipalitatea din Utrecht, un oraș liniștit din centrul țării, cu o populație de 330.000 de locuitori, comparabil cu Iașiul ca mărime, vrea să ajute și alte localități din Olanda să efectueze experimente similare.

Există deja discuții cu Nijmengen, Wageningen, Tilburg și Groningen, orașe care așteaptă permisiunea de la Haga pentru a demara sistemul de plăți necondiționat.

Utrecht este cunoscut în Europa ca un rai al bicicliștilor. În acest an, Turul Franței – cea mai importantă competiție din ciclismul mondial – a luat primul start de aici.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Locuri de muncă în bănci. Se caută economiști, contabili, manageri, consultanți
eMAG are mari reduceri la frigidere. Cele mai bune oferte
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite