Moțiunea de cenzură a trecut, Guvernul Dăncilă a picat

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Astăzi s-a votat în Parlament moțiunea de cenzură, iar Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis prin voturile a 238 de parlamentari. Numărul minim necesar pentru trecerea moțiunii era de 233 de parlamentari.

15.30. Prima declarație a lui Klaus Iohannis după căderea Guvernului.

14.50. Prima declarație a Vioricăi Dăncilă după ce a fost demisă.

14:20. Moțiunea de cenzură a trecut, Guvernul condus de Viorica Dăncilă merge acasă. Au fost 238 voturi pentru adoptarea moțiunii.

14:00. S-a încheiat votul, urmează numărătoarea. Au votat 242 de parlamentari.

13:05. În Parlament e tensiune mare. Cei mai mulți membri ai Guvernului, în frunte cu Viorica Dăncilă, numără voturile în timp real.

12:37. A început votul în Parlament.

12:22. Ludovic Orban: „Am convingerea că moțiunea va fi adoptată. Sunt cel puțin 10 voturi în plus”.

12:14. Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu a venit cu ambulanța la Parlament ca să voteze moțiunea de cenzură. „Au fost unii care au spus că mă ascund după boală ca să nu votez. Domnul doctor m-a obligat să semnez două scrisori în care îmi exprim acordul că înțeleg toate riscurile. E un abces renal. Este foarte dureros și mi s-a recomandat repaus”, a declarat parlamentarul PMP când a ajuns, dus în scaun cu rotile spre sala de plen. Acesta a mai adăugat și că doctorul nu știa că e parlamentar și că i-a spus doar că trebuie să ajungă neapărat la București ca să lucreze.

11:40. Dan Barna, USR: „România merita un prim-ministru cu viziune, în schimb v-a primit pe dvs. Doamnă prim-ministru, e totuși un lucru bun pe care l-ați făcut – că nu l-ați scăpat pe Liviu Dragnea de pușcărie atunci când puteați să o faceți. În rest, nimic. Nu ați construit nici măcar 1 singur spital regional din cele 8 promise. Prin recursul compensatoriu ați eliberat peste 20.000 de deținuți care au recidivat și s-au întâmplat crimele ce au îngrozit România. Nominalizarea dvs a fost o greșeală, dar azi parlamentul are ocazia să repare această greșeală. Avem nevoie de o reformă majoră a statului astăzi, nu peste 5 sau 10 ani. Trebuie să ieșim din criză, să facem alegeri anticipate. Alianța USR-PLUS e pregătită să-și asume guvernarea imediat după anticipate. Am ascultat discursul dlui Corlățean: dvs sunteți responsabili pentru România blocată”.

11:20. Declarația Ralucăi Turcan: „Cred cu tărie că azi ne adresăm pentru ultima oară unui premier nelegitim care a călcat în picioare așteptările unei țări întregi de a merge spre Europa și nu spre anii 90. Toți cei amenințați aveți posibilitatea să ieșiți din această stare creată de cea care a fost prizoniera unui condamnat, Liviu Dragnea. Mii de recidiviști eliberați de Dăncilă, Dragnea și Iordache seamănă teroare în România.

În momentul ieșirii ALDE de la guvernare aveați obligația să veniți în Parlament pentru un vot de încredere. De facto și de jure, doamna Dăncilă nu mai e premier, ci o persoană particulară care ocupă abuziv fotoliul de la Palatul Victoria. Această guvernare este momentul de față izolată de partenerii internaționali, respinsă de propria majoritate guvernamentală. V-ați încuiat în Palatul Victoria și mințiți și dezinformați, folosiți bugetul public în interes personal.

Niciun guvern PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiți și muncitori din România. Responsabilitatea situației dramatice în care suntem e a PSD. Președintele Iohannis a făcut tot ce a putut pentru a opri abuzurile. Toate creșterile de care faceți atât tam tam au fost mâncate de creșterile de prețuri. Singurele topuri în care se află România sunt cele ale creșterilor de prețuri, ale datoriilor. Viorica Dăncilă s-a pus singură în situația de a avea jumătate de guvern de fantome. Dintr-o țară prost guvernată am ajuns o țară neguvernată. Din păcate factura o plătesc românii. Infractorii din toată țara au înțeles că fărădelegea este la putere în România. Interlopii au prins curaj, vedem complicități între interlopi și poliție în județele roșii. Iar dvs patronați acest sistem care parazitează România și o lasă fără apărare în fața infractorilor. Românii vor să trăiască într-un stat modern, european. Cei mai mulți v-ați lămurit și convins de incompetența acestei guvernări. Acest guvern a fost generos cu clientela de tăietori de frunze la câini. Moțiunea de cenzură merită votată cu DA, ca o minimă obligație față de români, pentru salvarea României. Altfel, dăm mesajul că singura regulă e de fapt lipsa regulilor și că în politică e permis să nu ai principii, să trăiești în dezonoare, anarhie. E cea mai puternică și necesară moțiune din ultimii 27 de ani”.

10:40. Declarația Vioricăi Dăncilă, în Parlament: „Mă uit în sală și văd aceeași oameni politici amatori și iresponsabili. Nu v-ați schimbat prea mult în ultimele luni de când ne-am aflat în același context din care am crezut că ați învățat ceva: că nu puteți veni să dați jos Guvernul cu temele nefăcute. Că e obligatoriu să veniți cu o echipă și un program de guvernare
Cum aveți de gând să reconstruiți, stimați inițiatori? Haideți să vedem cine sunt artizanii acestei situații de instabilitate. Guvernul a fost ținta permanentă a președintelui, un precedent periculos pentru orice democrație. Iohannis este, înainte de a fi șeful statului, candidatul PNL. Ați avut sprijinul și implicarea totală a președintelui României în campania agresivă de destabilizare a guvernului. Candidatul Iohannis și-a bătut joc de constituție și de interesele românilor. Un președinte care a uitat de români și de țara lui. Îl avem pe dl Tăriceanu, care a pus și el umărul așa cum a putut, fugind de la guvernare și sacrificându-și propriul partid. A fugit de la guvernare în brațele lui Ponta. Cei care se aliază cu Ponta ajung trădați și sacrificați în numele intereselor personale ale liderului Pro România. Iată că nici așa nu ați reușit să faceți nimic bun, pentru simplul motiv că nu aveți niciun plan pentru România.

Voi nu vă luptați să faceți bine oamenilor, voi luptați împotriva PSD, luptați unii cu alții. V-ați aliat oamenii noi, cu zero experiență politică, și dezertorii din guvern și cei care au adâncit românii în sărăcie în 2010 – 2012. Cum puteți să vă asumați reconstrucția României când nu știți ce oferiți României mâine sau peste o săptămână? Veniți și spuneți care e echipa guvernamentală, planul pentru viitorul țării. Este jenant pentru oricine se prezintă ca alternativă de guvernare să vină așa în fața întregii țări. Nu aveți maturitate politică și nu aveți habar cum să guvernați pentru români. Ați mărit TVA la 24%, ați tăiat salariul minim, ați impozitat pensiile. Azi amenințați românii cu același lucru. Am citit textul moțiunii și vă reprezintă cu totul: un amestec incoerent de falsuri, o încropire extrem de slabă, plină de demagogie. Sunteți singura opoziție din istorie care a reușit să depună moțiunea și apoi să fugă de la vot. Mult succes dl Cîțu în a explica alegătorilor cum e cu tăierile. Să vină dl Orban în fața IT-iștilor, să le spună cum e cu impozitarea venitului.

Să explice dl Athanasiu bugetarilor că sute de mii de români vor rămâne fără locuri de muncă. Voi, fără tăieri nu puteți. Diferențele dintre guvernul PSD și guvernările voastre sunt multe. Recent, Iohannis s-a folosit de tragedia de la Ialomița ca să atace PSD, fără nicio empatie sau respect pentru durerea oamenilor. E trist să avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a câștiga puncte electorale. Voii călcați în picioare legi, principii, decență. Noi guvernăm pentru țară. Nu am făcut-o perfect, dar am făcut-o întotdeauna mult mai bine ca voi. Am crescut salariul minim la 2080 lei. Punctul de pensie a crescu de la 871 lei la 1265 lei. Am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Nu există țară în UE care să aibă o fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri. În primele 6 luni, investițiile s-au majorat cu peste 12%, investițiile directe sunt cu 22% mai mari față de anul precedent. Acest guvern a creat sute de mii de locuri de muncă în ultimii doi ani. Voi ați triplat datoria publică a României
În 2016, Guvernarea USR Cioloș a redus veniturile statului ce 10 mld lei concomitent cu majorarea datoriei publice cu 22 miliarde lei. Azi, avem a șasea cea mai mică datorie publică din UE. Potențialul de dezvoltare al României e dublu față de media UE. Avem cea mai mică rată a șomajului din ultimii 30 de ani. Noi am aprobat programul PNDL 2 prin care proiecte locale de peste 30 mld lei au demarat. Moțiunea nu va trece. Ați mai încercat și v-ați făcut de râs la vot, pentru că nu toți parlamentarii stau în spatele așa -zisului premier Orban, cunoscut pentru contraperformanța de la Ministerul Transporturilor și talentul artistic.

Oamenii de bună credință nu pot da un vot real de sprijin și susținere pentru nimic. Azi, veți trăi din nou această rușine, pentru că nu ați învățat lecția responsabilității. Parlamentarii se vor întoarce în comunitățile din care provin și vor trebui să dea socoteală că ați oprit PNDL, să dați afară 400.000 de bugetari, că au lăsat alianța tăierilor să decidă destinul românilor. Alături de voi nu există viitor și nu există progres. Vă mai spun un lucru: Să nu subestimați PSD
Să nu credeți că ne vom opri vreodată să luptăm împotriva dvs. Vă îndemn să vă imaginați scenariul alegerilor de anul viitor, cu PSD în opoziție. Ați mai fost zdrobiți și știți cum e. Lăsați guvernul să-și facă treaba și să continue reformele începute. La guvernare ați fi un adevărat dezastru și un pericol pentru țară și pentru români”.

10:05. „Cred că moțiunea de cenzură a opoziției va trece la limită, dar va trece”, a declarat Traian Băsescu, joi dimineață, cu o aproape o oră înainte de începutul dezbaterilor din Parlament.

9:48: Adrian Dobre, reprezentant Pro România, spune că „în momentul de față, scorul moțiunii este foarte strâns, cu un plus-minus de unu, două, trei, patru voturi, maxim. Se joacă astăzi moțiunea”.

9:35. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis colegilor la începutul ședinței grupurilor parlamentare ale liberalilor că din cei 237 de semnatari ai moțiunii lipsesc 3, însă contează pe cel puțin 10 voturi suplimentare ale unor parlamentari care nu au semnat. Anunțul lui Orban a fost primit cu aplauze, potrivit Hotnews.

Iată principalele declarații pe care le-au dat liderii partidelor parlamentare cu mai puțin de 24 de ore înainte de votarea moțiunii de cenzură.

Viorica Dăncilă, PSD: „Va intra în sală PSD. Nu va vota. Ei trebuie să își asigure cele 233 de voturi pentru. Cvorumul îl vom asigura. Noi am vrut ca această moțiune să fie votată mult mai devreme. Am văzut dorința opoziției de a da jos guvernul, apoi am văzut că opoziția nu a vrut. Sâmbătă și duminica nu lucrează, atunci cum vor să dea jos guvernarea? Am văzut că s-au bucurat atunci când moțiunea a fost amânată cu o săptămână. Atunci mă gândesc care este scopul?”

Ludovic Orban, PNL: „Eu vă spun cum stăm cu calculelele direct. Deci avem 237 de semnatari ai moţiunii, până în momentul de faţă ştim sigur că un parlamentar nu poate participa la moţiunea de cenzură din motive de sănătate care sunt foarte obiective.

Sigur, că mai există dubii asupra a încă 2 parlamentari, dar în plus faţă de cei 237 de semnatari ai moţiunii, noi astăzi avem angajament de vot din parte a cel puţin alţi 10 deputaţi. Şi chiar dacă am pierde 3-4-5 voturi dintre semnatari, deşi nu cred, voturile care vor veni în plus, nu numai că vor compensa pierderea respectivă, ci vor asigura, vor garanta succesul moţiunii”.

Dan Barna, USR: „Sunt optimist că moțiunea va trece, sunt suficiente voturi și suficienți susținători. (…) Dacă moțiunea nu va trece, se va întâmpla din cauza amenințărilor și mitei. Fără alegeri aticipate vom rămâne în aceeași logică de troc ordinar, cu oameni cărora li se cumpără conștiința ca la piață. (…) Dăncilă și-a amenințat argații de la partid cu dosare, nu cu haosul țării. O amenințare ca în vremea lui Năstase”.

Cseke Attila, UDMR: „Noi întotdeauna când ne-am poziționat politic pe o anumită chestiune, mai ales de o asemenea importanță, cum este moțiunea de cenzură, noi întotdeauna am respectat ceea ce am spus și am făcut în fapte exact ceea ce am și declarat”.

Victor Ponta, Pro România: „Cei 30 de deputaţi şi senatori ProRomania vor fi prezenţi mâine la moţiunea de cenzură şi vor vota la vedere pentru binele nostru al tuturor. (…) Am crezut că am trăit cele mai dificile momente din viaţă mea politică înainte de moţiunea de cenzură din Aprilie 2012 împotrivă Guvernului PDL / sunt extrem de uimit şi dezamăgit să constat că ceea ce s-a întâmplat în aceste zile-promisiunile, ameninţările, dezmăţul de bani murdări şi bani publici la care s-au dedat Dăncilă, Arsene, Fifor & Co a depăşit, din păcate, urâciunea PDL şi a lui Basescu”.

Călin Popescu Tăriceanu, ALDE: „Calculele sunt făcute. Însă, după cum vedeţi, fiecare pare să aibă calculul lui. Dacă stau şi mă uit, o văd pe doamna Dăncilă foarte disperată, îşi face curaj singură şi, pe de altă parte, din discursul pe care l-a ţinut ieri, încearcă să fâlfâie tot felul de ameninţări, să le spunem aşa, care ar plana asupra parlamentarilor PSD, în cazul în care votează moţiunea, ceea ce dovedeşte că pentru un număr de parlamentari din PSD votarea moţiunii este o opţiune. Dincolo de faptul că în momentul de faţă raportul majoritate-opoziţie s-a schimbat, adică în momentul de faţă opoziţia este mai numeroasă, strict dacă numărăm voturile din opoziţie, există şi această intenţie manifestă a unor parlamentari PSD, care sunt conştienţi de faptul că guvernarea s-a epuizat, să voteze moţiunea de cenzură. Eu am convingerea că mâine (joi – n.r.) moţiunea de cenzură va trece”.

Eugen Tomac, PMP: „Colegii au votat, în unanimitate, ca joi la moțiunea de cenzură, toți parlamentarii PMP, subliniez toți, fără nicio excepție, să voteze la vedere pentru căderea Guvernului Dăncilă. Am vrut să transmit acest mesaj tocmai pentru că au existat o serie de speculații pe această temă și dacă alții vor să trădeze actul de opoziție, anume moțiunea de cenzură, să se uite în curtea lor”.

Varujan Pambuccian, liderul parlamentarilor care reprezintă minoritățile: „La noi aşa am observat că există de foarte mult timp o împărţire în grup pentru că la noi sunt reprezentate 17 organizaţii. Practic, suntem 17 partide într-unul şi probabil jumătate – jumătate va fi votul. Am avut acum o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă (…) şi am spus că noi probabil o să votăm jumătate – jumătate ca de obicei în ultimul timp”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.