Prima declarație a lui Iohannis după căderea Guvernului: „Rezolvat”

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, la scurt timp după ce Guvernul Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură.

„Rezolvat. Azi a câștigat România”, și-a început Iohannis discursul.

El a continuat spunând că procesul de înlăturare a social-democraților de la putere a început prin alegerile europarlamentare din 26 mai: „Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD. Căderea Guvernului PSD e rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui Guvern”.

Apoi, Klaus Iohannis a felicitat partidele de opoziție, „care au pus umărul la îndepărtarea acestui Guvern PSD-ist eșuat”.

„Românii au cerut prin vot să nu se producă îndepărtarea țării noastre de Uniunea Europeană. Am reușit să blocăm dezastrul PSD. Mă bucur că rațiunea a prevalat și la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziție. Este un semn de maturitate politică pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat, pentru România, încă o zi pierdută”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a spus că vineri, 11 octombrie, începând cu ora 11.00, va convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări, „pentru că avem urgentă nevoie de un nou Guvern”.

„Voi propune o soluție cu un mandat foarte clar: să asigure o guvernare eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție e întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, la alegeri anticipate”, a adăugat Klaus Iohannis.

El a menționat însă că alegerile anticipate nu pot avea loc dacă nu există un consens al partidelor și că, în cadrul consultărilor, va vedea în ce măsură există acest consens.

„Bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. Este esențial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare, la vot. Pentru că într-o democrație, votul este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România”, a conchis președintele.

Prima declarație a lui Dăncilă după ce a fost demisă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.