Moscheea din București a primit undă verde din partea primăriei de sector. Care sunt următorii pași

Foto: Gabriel (Flickr / Creative Commons)

Primăria Sectorului 1 a anunțat că a eliberat certificatul de urbanism pentru lăcașul de cult al comunității musulmane din București.

Muftiatul Cultului Musulman din România intenționează să construiască o moschee pe Bulevardul Expoziției nr. 22-30.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu care nu dă beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapă legală, premergătoare eliberării autorizației de construire.

Muftiatul Cultului Musulman din România trebuie să obțină acum avizul de oportunitate al arhitectului șef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Numai după obținerea PUZ-ului și a aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului București poate fi obținută și autorizația de construire din partea primăriei de sector.

Moscheea din București va avea 1.000 de locuri

Guvernul României a decis să dea în folosință gratuită Muftiatului Cultului Musulman un teren de peste 11.000 de metri pătraţi din Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea moscheii. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de către statul turc.

Moscheea va avea capacitatea de aproximativ 1.000 de persoane și va avea următoarele anexe: un loc de abluţiune (spălare ritualică a credincioşilor musulmani înaintea slujbei), casă parohială, bibliotecă şi un centru de asistență socială.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din România sunt de rit sunnit, majoritatea dintre ei locuind în județele Constanța, Tulcea, Ilfov, Municipiul București, Brăila, Călărași și Galați.

Ce spune Biserica Ortodoxă despre Marea Moschee din România

2015-032421EMarea Moschee din Constanța ar putea fi folosită ca model pentru moscheea din București. Foto: Wayne Hopkins (Flickr)

„Comunitatea noastră a rămas motivată de aceeași loialitate faţă de ţară”

Religia islamică pe teritoriul actual al României are o tradiţie de peste nouă secole, 0,3 % din populația țării declarându-se de această confesiune, conform ultimului recensământ. Muftiatul Cultului Musulman din România are în administrare 75 de lăcaşuri de cult islamice.

Cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România funcţionează în municipiul Mangalia: moscheea monumentală Esmahan Sultan, construită în anul 1525.

În Municipiul Constanţa, finalizată în 1913, se află Moscheea Regală Carol I. Construcție monument istoric, această moschee poate fi, în opinia Muftiatului Cultului Musulman din România, prin dimensiuni și armonia volumetrică, un posibil model arhitectural pentru noul lăcaş de cult ce urmează să fie proiectat în București.

„Comunitatea noastră a rămas, la 100 de ani de la gestul Regelui Carol I de a construi o moschee Cultului Musulman din România, motivată de aceeași loialitate și devotament faţă de ţară ce a fost apreciată de cel care ne-a dăruit prima mare moschee modernă”, a declarat muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România.

Recomandările editorilor GreatNews:

După porci, 100 de cruci, preoți și apă sfințită pe terenul viitoarei moschei din Capitală
Reacția Patriarhiei la gestul de a îngropa porci pe terenul viitoarei moschei
După porci, pe terenul „celei mai mari moschei” a apărut o cruce

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.