După porci, 100 de cruci, preoți și apă sfințită pe terenul viitoarei moschei din Capitală

FOTO: Facebook/Dacul Mailo
FOTO: Facebook/Dacul Mailo

Tânărul care a pus mai mulți porci pe terenul de lângă Romexpo, pe care ar urma să se construiască cea mai mare moschee din România, precum și o cruce de piatră, a organizat ieri seară și o slujbă de sfințire. Au participat peste 100 de oameni, care au venit cu cruci de lemn, pe care le-au lăsat pe terenul respectiv. „Noi am pus astăzi (n.r. – luni) 100 de cruci. Pe tarlaua «Îngenunchiatului Ponta Turcitul», au răsărit ca prin minune câteva sute de cruci. Acolo unde nu va mai fi Mega Moschee”, a scris Cătălin Berenghi pe Facebook.

Cel care a pus porcii și a ridicat crucea de piatră pe terenul din lângă Romexpo este patronul unei cafenele.

„Cutumele musulmane spun că dacă pământul pe care se doreşte ridicarea moscheii a fost spurcat cu porci sau cu rămăşiţe de porci nu mai este bun pentru asta. Eu m-am gândit să comand şapte purceluşi de lapte, i-am vopsit şi i-am lăsat să zburde pe acolo. Pe cinci i-am vopsit în roşu, galben şi albastru şi pe doi i-am vopsit în roz. Cei roz sunt consideraţi trădători de ţară. Apoi am cumpărat un porc gata tranşat de la supermarket şi l-am îngropat acolo“, a spus acesta pentruadevarul.ro.

De partea cealaltă, muftiul Murat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, a declarat că gestul respectiv „este din punct de vedere ritualic egal cu zero”, iar carnea de porc cumpărată din magazin și îngropată „ar fi fost cu siguranță binevenită pentru cantina unui cămin pentru bătrâni sau de copii”.

În ceea ce privește gestul de a arunca porci pe terenul respectiv, Patriarhia Română spune că este „regretabil”.

„Patriarhia Română dezaprobă iniţiativa personală a cetăţeanului bucureştean care a încercat să descurajeze comunitatea musulmană din Bucureşti în intenţia ei de a-şi construi un lăcaş de cult, profanând cu carne de porc terenul alocat de Guvernul României pentru o moschee. Gestul regretabil, chiar dacă izolat, denotă lipsă de respect şi toleranţă faţă de credinţa şi tradiţia unei comunităţi religioase”, transmite Patriarhia Română.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.