Funcționarii publici au cerut bonuri de masă pentru concediu și vouchere de vacanță tăiate de Guvernul Cîțu. Ce a decis instanța

FOTO: TomasHa73/Pixabay.com
FOTO: TomasHa73/Pixabay.com

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a respins pretenţiile a 6 funcţionari de la Consiliul Judeţean Giurgiu, membri ai Sindicatului „Forţa Legii”, de a li se include indemnizaţia de hrană în calcul indemnizaţiei de concediu de odihnă, potrivit portalului ÎCCJ. Aceeaşi decizie a fost dată şi în cadrul unui proces deschis de Marius Triţă, fostul şef al Gărzii de Mediu Cluj.

„Respinge, ca inadmisibile, sesizările conexate formulate de Tribunalul Giurgiu – Secţia civilă în dosarul nr. 321/122/2024 şi de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 2619/117/2023, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept vizând recalcularea indemnizaţiilor de concediu de odihnă prin includerea în baza de calcul al indemnizaţiei de hrană de care au beneficiat reclamanţii funcţionari publici.

Obligatorie (…) Pronunțată în ședință publică astăzi, 21 octombrie 2024”, este decizia ÎCCJ.

Funcţionarii au dat instituţiile în judecată şi au cerut sumele considerate restante din 2021, plus dobânzi şi penalităţi. E vorba de funcţionari civili, nu militari (angajaţi MAI, etc).

Potrivit articolului 18 din legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:

„(1) Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Instanţa a respins şi cererea de acordare a primelor şi voucherelor de vacanţă tăiate de Guvernul Cîţu în 2021. Solicitarea a fost făcută de o angajată a Companiei Aeroporturi Bucureşti.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.