Fructele, altfel. Pepenele pătrat, cel fără semințe și piersica plată

Foto: colaj greatnews.ro / Wikimedia Commons

Excesul de zel al japonezilor a condus la obținerea primului pepene pătrat, iar priceperea pomicultorilor spanioli și italieni – la primele piersici plate, vândute acum pe piața din întreaga lume. În România, e obținut pepenele fără semințe. Și nu avem unul, ci chiar trei astfel de soiuri.

Pepenele pătrat

A fost “inventat” în urmă cu aproximativ 30 de ani, în Japonia anilor ’80, dar au trecut decenii bune până când a cucerit piaţa americană şi europeană. Primii care au adus aceşti ciudaţi pepeni în Europa au fost şefii Tesco, celebrul lanţ de supermarketuri. Pepenii s-au vândut mai întâi în Anglia (2006), dar apoi au ajuns şi în Europa de Est, inclusiv în România.

Pentru a lua această formă, unui fermier din oraşul japonez Zentsuji i-a venit ideea de a închide fructul, încă din stadiul iniţial de dezvoltare, într-o cutie de sticlă. Pe măsură ce pepenele a crescut, el a luat forma recipientului în care era “sechestrat”.

Scopul japonezilor a fost unul practic: pepenii pătraţi pot fi transportaţi mai uşor şi se economiseşte şi spaţiu în frigider.

În Statele Unite şi America de Sud, metoda japoneză a fost adaptată, deoarece multe dintre “cutiile” de sticlă de spărgeau. Astfel, pepenii au fost crescuţi în cutii de plastic sau de lemn.

pepenepatratjaponiaPepenele fără seminţe

Tot japonezii au obţinut, pentru prima dată, şi pepeni verzi fără seminţe. Un astfel de soi a fost obţinut însă şi de cercetătorii români de la Centrul de Cercetare pentru Cultura plantelor pe Nisipuri de la Dăbuleni.

Cele trei soiuri româneşti de pepeni fără seminţe poartă numele Boston F1, Aramis F1 şi Stabolite F1. Cu mai multă vitamina C şi mai mult zahăr (fructul mai dulce atrage clienţii), pepenele fără seminţe a înregistrat şi producţii record la hectar (60-65 de tone, faţă de 30-40 de tone în cazul pepenelui cu seminţe).

pepene fara semintePiersicile plate

Fructele au fost aduse mai întâi din Spania şi din Italia, dar, acum, şi fermierii români au livezi din care culeg astfel de fructe. Mai dulce şi mai zemos decât piersica tradiţională, noul fruct a prins rapid la români, chiar dacă preţul este uneori cam ridicat.
herastrau-turtiteDacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.