Despre viitorul unei minți sclipitoare. Unde va studia cel mai talentat elev al României?

Rareș Buhai este cel mai de succes elev român, câștigând numeroase premii la concursurile internaționale de informatică (bistrițeanul.ro)
Rareș Buhai este cel mai de succes elev român, câștigând numeroase premii la concursurile internaționale de informatică (bistrițeanul.ro)

Rareș Buhai are 18 ani și a strâns deja premii pentru o viață întreagă. Este cel mai medaliat olimpic al României, însă își va continua studiile departe de țară.

Bistrițeanul a primit o bursă de peste 50.000 de dolari pe an pentru a urma cursurile universității americane MIT.

Într-un interviu acordat pentru Adevărul, Rareș Buhai se arată încrezător în sistemul rpmânesc de învățământ, însă critică faptul că este bazat pe memorare.

A câștigat, în urmă cu doar câteva săptămâni, medalia de argint la a XXII-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), organizată la Brno.

A reușit să câștige medalii de aur la ultimele trei ediții ale Olimpiadei Internaționale de Informatică, având în total 12 medalii, aproape toate de aur.

Rareș a susținut în această vară examenul de Bacalaureat, în sesiunea pentru olimpici, și a obținut media generală 9,63.

Adolescentul român va urma cursurile Massachusetts Institute of Technology (MIT), dar a fost abordat și de Stanford și Hardvard, alte două mari universități americane.

Fiind pasionat de informatică, a ales MIT.

„Sper să mă dezvolt cât mai bine pe toate laturile informaticii şi să descopăr în cei patru ani pe ce domeniu exact din informatică vreau să merg mai departe. La momentul acesta încă nu ştiu, sper că mă va ajuta facultatea să mă decid“, a spus Rareş Buhai pentru Adevărul.

A descoperit informatica în clasa a V-a și de atunci a învățat enorm. Nu și-a neglijat, însă, pasiunea pentru chitară, instrument de care este îndrăgostit de la șapte ani.

Rareș spune că sistemul de învățământ românesc are multe puncte forte, dar și câteva defecte.

În România, se pune accentul pe performanţă, există pregătire serioasă pentru olimpiadă, există centre de excelenţă şi chiar se face treaba bine pentru olimpiade. Sistemul stimulează elevii buni să se dezvolte cât mai mult. Punctele slabe sunt că se pune prea mult accent pe memorare şi că este prea aglomerată programa“, a menționat Rareș, care spune că își dorește să revină în România după ce își va finaliza studiile, însă acest lucru ”depinde de multe circumstanțe”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews