Rețete IKEA. Cum se prepară 3 mâncăruri populare din restaurantul IKEA din România

Foto: ikea.ro

Nu sunt puțini cei care vizitează IKEA doar pentru a mânca, fără să aibă de cumpărat vreo piesă de mobilier sau decorațiuni.

Cei care consumă preparatele suedeze vândute în zona de restaurant trebuie să știe că pot încerca și ei, în bucătăriile proprii, celebrele rețete de chifteluțe, budincă de somon sau plăcintă cu brânză. Unele ingrediente speciale, cum ar fi brânza OST LAGRAD sau sosul de hrean – pot fi cumpărate chiar din magazinul IKEA (micul magazin alimentar este în zona caselor de marcat).

Rețete IKEA. Chifteluțe suedeze cu sos de smântână

În mod tradiţional, chifteluțele suedeze se servesc cu cartofi fierţi, gem de merişoare şi sos de smântână. Rezultatul este o întâlnire neaşteptată de arome, gustul acrişor al gemului de merişoare contrastând şi totuşi, armonizându-se perfect cu cel al chifteluţelor, sosul de smântână fiind accesoriul perfect pentru o savoare deosebită.

Ai nevoie de:

(30–40 chifteluţe, 4 porţii)
250 g carne de vită tocată
250 g carne de porc tocată
1 ou
2–3 dl smântână (sau lapte) şi apă
2½ linguri ceapă tocată fin
½ dl pesmet
2 cartofi fierţi, răciţi
4–5 linguri unt, margarină sau ulei
sare
piper alb
(mirodenii)

Iată ce trebuie să faci:

Căleşte ceapa în unt până devine aurie. Zdrobeşte cartofii ş

Foto: ikea.ro
Foto: ikea.ro

i pune pesmetul la înmuiat în puţină apă. Amestecă toate ingredientele şi adaugă sare după gust, piper alb şi mirodenii. Formează chifteluţe şi aşază-le pe un tocător acoperit cu un strat de făină, apoi prăjeşte-le în unt la foc mic.

Mai ai nevoie de:

(sos de smântână, 4 porţii)
1 dl smântână cu conţinut
mare de grăsime
2 dl apă sau supă de vită
sos de soia
sare
piper alb
(1 lingură făină)

Doar atât mai ai de făcut:

Toarnă apa sau supa de vită fiartă în tigaie şi adaugă smântână. Dacă vrei un sos mai gros, pune smântână din belşug. Condimentează şi serveşte-l alături de chifteluţe cu cartofi fierţi, gem de merişoare, salată verde şi castraveţi muraţi.

Rețete IKEA. Plăcintă cu brânză

ik2
Foto: ikea.ro

OST LAGRAD (brânză) este un tip de brânză cu aromă bogată şi puternică.

Ai nevoie de:

(6 porţii)
3 dl brânză OST LAGRAD rasă
½ dl mărar
3 dl făină
4 ouă
140 g unt
3 linguri apă
1½ dl smântână
1 legătură de ceapă verde
sare
piper negru măcinat

Iată ce trebuie să faci:

Amestecă untul şi făina. Adaugă apă şi frământă repede aluatul. Lasă la răcit pentru 30 de minute. Preîncălzeşte cuptorul: 175°C (350°F). Întinde foaia pentru a încăpea în tavă (de preferat între 20–25 cm diametru). Împătureşte aluatul cam 1 cm în jurul marginii astfel încât să nu alunece în timpul coacerii. Pentru a preveni umflarea acestuia găureşte foaia de aluat cu furculiţa. Dă-l la cuptor la 175°C (350°F) timp de 15–20 minute. Amestecă ouăle, brânza, smântâna, ceapa verde tăiată mărunt şi mărarul tocat. Adaugă sare şi piper. Varsă amestecul în tava pentru plăcintă şi dă din nou la copt timp de 25–30 minute.

Rețete IKEA. Budincă de somon

ik3
Foto: ikea.ro

Bucătăria suedeză se bazează pe vechi tradiţii. Una dintre acestea este marinarea peştelui pentru a-l conserva peste iarnă. LAX VARMRÖKT (somon afumat picant congelat) a fost crescut în ţara vecină, Norvegia. Somonul este uşor de preparat şi poate fi folosit în foarte multe feluri de mâncare.

Ai nevoie de:

(4 porţii)
400 g LAX KALLRÖKT (somon afumat congelat)
10 cartofi de mărime medie
½ lingură de sare
3 ouă
4 dl smântână cu conţinut redus de grăsime
50 g unt

Salată verde
SÅS PEPPARROT (sos de hrean)

Iată ce trebuie să faci:

Curăţă cartofii şi taie-i felii. Unge cu unt un vas de iena şi alternează straturile de somon şi cartofi (sus şi la bază trebuie să fie cartofi). Presară sare pe fiecare strat de cartofi. Bate smântâna cu ouăle într-un castron şi toarnă amestecul peste straturile de cartofi şi somon. Adaugă puţin unt deasupra. Dă compoziţia la cuptor timp de 50-60 minute, la 175°C (350°F). Serveşte cu SÅS PEPPARROT (sos de hrean) şi cu salată verde mixtă.

Aceste rețete au fost preluate de pe siteul IKEA.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ultimele 2 zile de mari reduceri la electrocasnice, la eMAG. Top oferte
Joburi în străinătate pentru cupluri. Salarii și de peste 1800 de euro
Cel mai nou pământ românesc. Întins cât Bucureştiul, dar accesul este interzis
Cele mai ciudate numere de mașină ale românilor
5 curiozități fascinante despre Ioan Slavici

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.