Cel mai nou pământ românesc. Întins cât Bucureştiul, dar accesul este interzis

insula sacalin imagine de sus
Insula Sacalin, văzută de sus. Foto: Daniel Petrescu – Ibis Tours / pinterest.com

Foto: Daniel Petrescu – Ibis Tours

Cel mai nou pâmânt românesc oferă peisaje care îţi taie respiraţia. Totuşi, cel puţin pentru moment, locuirea acestui teritoriu şi simpla vizitare a lui sunt interzise.

Guvernul României a interzis popularea insulei Sacalin, un teritoriu de 21.410 hectare (cam de dimensiunea capitalei ţării, Bucureşti) din Marea Neagră.

Principalul scop al acestei măsuri este protejarea păsărilor rare care cuibăresc aici (229 de specii). Şi flora este una deosebită, sute de plante rare putând fi întâlnite în acest loc, relatează one.ro.

Locuirea insulei a fost interzisă de autorităţile române încă din 1938.

Insula Sacalin s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani. Iniţial, erau două insule, Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic, însă, în timp, cele două s-au unit şi formează acum un teritoriu compact de peste 210 kilometri pătraţi, potrivit siteului Rezervației Deltei Dunării.

Insula se află în Marea Neagră, la mică distanţă de coasta românească, în dreptul braţului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării.

insula sacalin schita
Sacalin. Reprezentare: edusoft.ro

Pe insula Sacalin se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. În apele din proximitate se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

pelicanul cret sacalin
Pelicanul creț. Sursa: aeagency.ro

Insula românească nu trebuie confundată cu insula Sahalin, cea mai mare insulă rusească, situată în nordul oceanului Pacific.

Vă recomandăm și:

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Ultimele 2 zile de mari reduceri la electrocasnice, la eMAG. Top oferte

Joburi în străinătate pentru cupluri. Salarii și de peste 1800 de euro

Surprinzătoarea reamenajare dintr-o casă veche de 200 de ani

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.