Descoperire arheologică majoră: Oamenii făceau agricultură în urmă cu 23.000 de ani

Un studiu arheologic amănunțit asupra unor resturi de plante găsite pe țărmul Mării Galileei arată că oamenii cultivau cereale cu mult timp înainte decât se credea până acum.

Arheologii israelieni au descoperit dovezi clare ale celor mai vechi tentative ale omului în agricultură, acestea petrecându-se cu 11.000 de ani înaintea primelor culturi organizate recunoscute de lumea științifică.

Au fost găsite peste 150.000 de rămășițe de plante lângă o așezare foarte bine conservată de vânători-culegători din nordul Israelului, lângă Marea Galileei, scrie The Guardian.

Până la această descoperire, oamenii credeau că agricultura a început în Orientul Mijlociu, unde au fost domesticite animale și cultivate primele cereale, în urmă cu 12.000 de ani, iar apoi s-a răspândit în alte regiuni ale lumii și în Europa.

Noile descoperiri arată că oamenii cultivau plante în miezul ultimei Ere Glaciare, în situl arheologic Ohalo II, descoperit în 1989, fiind găsite și unelte de piatră, dar și câteva colibe cu cuptoare.

Potrivit cercetătorilor israelieni, această comunitate străveche cultiva precursorii plantelor care aveau să pună bazele agriculturii străvechi: grâu, ovăz, mazăre, linte, migdale, smochine, struguri și măsline.

De asemenea, pe uneltele de piatră, arheologii au găsit mici rămășițe ale plantelor, rămase în urma tăierii și recoltării.

”Știm ce s-a întâmplat din punct de vedere ecologic: Omul a schimbat mediul plantelor, oferind nișele necesare unor specii de plante sălbatice pentru a deveni cultivabile”, a spus profesorul Ehud Weiss, un expert în botanică.

Chiar dacă au descoperit uneltele necesare pentru coacerea pâinii, oameii de știință nu cred că omul a cultivat grâne în mod constant în ultimii 23.000 de ani.

”Nu putem spune că agricultura a început la Ohalo și apoi a continuat în Neolitic. Avem un gol între cele două perioade. Dar noile descoperiri ne spun că oamenii au fost mereu sofisticați și au încercat să întotdeauna să își facă viața mai ușoară”, a explicat Weiss.

Recomandările editorilor GreatNews