Cel mai lung fulger înregistrat vreodată. S-a întins pe 768 de kilometri

cel mai lung fulger din istorie
Foto: Boboshow / pixabay.com

Un fulger ce s-a întins pe 768 de kilometri, pe deasupra a 3 state din SUA, este cel mai lung fulger înregistrat vreodată, au stabilit cercetătorii, relatează BBC.

Fulgerul s-a produs în 2020 și s-a întins peste statele Mississippi, Louisiana și Texas. Recordul precedent era de 709 kilometri și fusese înregistrat în Brazilia, în anul 2018.

În ceea ce privește fulgerul cu cea mai lungă durată, acesta s-a produs tot în 2020, în Uruguay și Argentina, și a avut 17,1 secunde. Recordul precedent era de 16,7 secunde.

De regulă, fulgerele nu se întind pe mai mult de 15 kilometri și durează sub o secundă.

Însă fulgerul din 2020 s-a produs într-o zonă predispusă la furtuni violente care pot produce astfel de „mega-fulgere”, a declarat pentru sursa citată profesorul Randall Cerveny de la Organizația Meteorologică Mondială.

El a mai spus că este posibil ca în viitor să detectăm fulgere chiar mai mari, datorită progreselor făcute în domeniul detectării fulgerelor cu ajutorul tehnologiei spațiale.

cel mai lung fulger din istorie sua
Cel mai lung fulger detectat vreodată. Sursa: Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA

Foto: Boboshow / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Câți metri pătrați are un ar

Câți metri pătrați are un hectar

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.