Câte calorii are un burger de vită făcut în casă sau de la fast food

câte calorii are un burger de vită
Foto: niekverlaan / pixabay.com

Dacă vă plac burgerii atunci e bine să știți câte calorii are un burger – numărul acestora poate varia foarte mult de la un produs la altul.

Calorii burger de vită 100 de grame

În funcție de indregiente și de cât de mare este, un burger cu carne de vită poate avea între 250 și 1.000 de calorii. Da, intervalul pare foarte mare, însă este cât se poate de corect.

Câte calorii are un burger de vită de la McDonald’s

Haideți să analizăm câteva produse de pe piață. Spre exemplu, unul dintre cele mai simple sandvișuri de la McDonald’s este hamburgerul clasic. Are în jur de 100 de grame și conține 254 de calorii.

Numărul redus de calorii se explică atât prin dimensiunile mici, cât și prin ingrediente. Într-adevăr, în afară de chiflă și carne de vită tocată, burgerul mai conține doar ketchup, castravete murat, oțet, sare, ceapă și muștar. Acest tip de burger nu conține, așadar, alimente grase precum cașcaval, brânză, cartofi prăjiți sau maioneză.

Câte calorii are un dublu cheeseburger

Un dublu cheesburger de la McDonald’s conține mai multe calorii la suta de grame deoarece acest tip de burger cu carne de vită are și brânză. De asemenea, el este mai mare – are 165 de grame și conține 448 de calorii.

În afară de chiflă și carne de vită, un dublu cheeseburger are brânză topită cu Cheddar, ketchup, castraveți murați, sare, oțet, ceapă, muștar.

Câte calorii are un burger de vită de la Pizza Hut

Dar numărul de calorii dintr-un burger poate fi mult mai mare. De exemplu, un burger classic de la Pizza Hut are 260 de grame și conține 342 de calorii la suta de grame. Așadar, un burger de vită întreg are 889 de calorii.

Haideți să vedem în detaliu care sunt ingredientele pentru a înțelege mai bine câte calorii are un burger de vită. În afară de chiflă și de carnea de vită tocată, burgerul conține și sos Chili, sos de maioneză, roșii, ceapă, salată, sfeclă roșie și unt. Sosurile și untul conțin multe calorii.

Câte calorii are un cheeseburger

Un cheeseburger de la același producător are 290 de grame și conține 279 de calorii la suta de grame. Rezultă că un cheeseburger întreg are 809 calorii. Acest tip de burger din carne de vită conține, în afară de chiflă, și sos de chili, sos de maioneză, roșii, brânză Cheddar, ceapă și pastă de unt.

câte calorii are un burger de vită
Foto: Pexels / pixabay.com

Câte calorii are un burger de vită de la Burger King

În ceea ce privește lanțul de restaurante Burger King, un burger cu carne de vită de aici are între 240 și 1.190 de calorii. Cele mai puține calorii le conține micul hamburger, de doar 99 de grame – el are 240 de calorii.

La polul opus se află burgerul cu carne de vită și brânză numit Cheddar Bacon King Sandwich, care are 366 de grame și 1.190 de calorii.

Un cheeseburger de la acest lanț de restaurante fast food are 280 de calorii, un dublu hamburger are 350 de calorii, iar un dublu cheeseburger are 390 de calorii.

Calorii burger de vită făcut acasă

Haideți să analizăm acum și câte calorii are un burger de vită făcut acasă. Pentru a putea calcula corect numărul de calorii trebuie să știm exact ce ingrediente folosim și ce cantități din fiecare ingredient. Să presupunem că vom pregăti un burger din următoarele ingrediente:

  • o chiflă de 100 de grame; aceasta conține 256 de calorii
  • 100 de grame de carne de vită tocată preparată; carnea conține în jur de 247 de calorii
  • 30 de grame de cartofi prăjiți; într-o porție de 30 de grame de cartofi prăjiți sunt în jur de 90 de calorii
  • 20 de grame de brânză Cheddar, ce conțin 80 de calorii
  • 10 grame de ketchup, ce conțin 11 calorii
  • 10 grame de maioneză, ce conțin în jur de 70 de calorii
  • 10 grame de castraveți murați (2 calorii)
  • 10 grame de salată verde (2 calorii)
  • 10 grame de ceapă (4 calorii)

Calorii burger din carne de vită 100 de grame

Adunând toate aceste ingrediente rezultă că burgerul nostru pregătit acasă are 300 de grame și conține 762 de calorii.

Bineînțeles, acesta este doar un exemplu. După cum arătam în cadrul acestui articol, câte calorii are un burger de vită variază foarte mult în funcție de ingredientele folosite. De pildă, în loc de maioneză obișnuită, grasă, ce are 700 de calorii la 100 de grame, se poate folosi maioneză light, ce conține numai 264 de calorii la suta de grame.

De asemenea, și brânza folosită poate fi mai slabă sau mai grasă.

Foto: niekverlaan / Pexels / pixabay.com

Dacă acest articol vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Câte calorii are o merdenea de 100 de grame. Dar o brânzoiacă

Câte calorii are un croissant cu unt. Mic, mare sau de la Starbucks

Câte calorii are un ou prăjit în ulei. Mare, mic, mediu

Câte calorii are o shaorma mică de pui sau de vită. Ghid de calcul

Câte calorii are o pizza cu șuncă, ton, pui etc. 12 sortimente

Câte calorii are un covrig cu semințe de mac, susan, floarea-soarelui

Ketchup calorii 100 grame: dulce sau iute. Tomi, Heinz, Hellmann’s

Câte calorii are un măr verde mare, mediu sau mic. 100 de grame

Câte calorii are o omeltă din 3 ouă

Câte calorii are o ciorbă de pui

Câte calorii are pateul de porc, pui, rață, curcan, gâscă sau vegan

Câte calorii are șunca afumată. Ceafă, pulpă, piept, costiță de porc

Câte calorii au murăturile. Castraveți, gogoșari, gogonele, varză

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.