5 moduri în care societatea românească și-a bătut joc de fata violată din Vaslui

violatorii din vaslui
Foto: colaj adevarul.ro

Violul din Vaslui, produs în noiembrie 2014, a ajuns subiect de discuție în întreaga țară, după ce justiția a decis că violatorii nu reprezintă un pericol social și merită să fie liberi, pentru moment. După traumatizanta experiență trăită, fata a fost atacată din nou. Mai întâi de comunitate, care a condamnat-o că distruge viețile unor „familii de gospodari”, apoi din nou de violatori, prin jigniri și atitudini sfidătoare, și apoi chiar de presă. În timp ce un ziar i-a sărit în ajutor cu scopul de a-i face dreptate, o televiziune a profitat de moment pentru audiență.

1. Violul din Vaslui

În noiembrie 2014, o elevă din Vaslui a fost violată de șapte tineri din localitatea Văleni. Cei șapte violatori au vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

În timp ce se întorcea de la școală, fata a fost acostată într-o staţie de autobuz din municipiul Vaslui de Silviu Burada (20 ani) şi Paul Burlacu (27 ani), iar aceştia s-au oferit să o conducă cu autoturismul la domiciliu. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde i-au chemat pe Silviu Avădanei, de 21 ani, Petrică Bolboceanu, de 22 ani, Ionuţ Boicu, de 20 ani, şi Rotaru Alin, de 18 ani. După ce au violat tânăra pe rând, indivizii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde a fost chemat un alt tânăr de 19 ani, din comuna Văleni, Ionuţ Surleac.

„Am început să plâng, iar el [Silviu Burada] a început să ţipe la mine. L-am rugat să mă ducă acasă, însă a spus că nu voi pleca de acolo până nu voi întreţine relaţii sexuale cu toţi”, a declarat eleva în faţa anchetatorilor. Fata a fost violată de toți cei șapte băieți și și-a pierdut cunoștința de două ori în timpul violului.

2. Reacția justiției

Deși părinții băieților i-au propus familiei victimei bani pentru a renunța la proces, părinții fetei nu au fost de acord. Cazul a ajuns în instanță, iar unii dintre violatori şi-au recunoscut faptele. Deşi au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă, aceştia au fost lăsaţi în libertate de judecători, care au considerat că nu prezintă pericol social.

Pe 12 noiembrie 2014, şase din cei şapte violatori au fost reţinuţi şi prezentaţi judecătorilor cu propunerea de arestarea preventivă. Cel de-al şaptelea a plecat a doua zi după viol, la Bucureşti. S-a întors acasă, la cererea părinţilor, ajungând la Vaslui chiar în timp ce dosarul era înaintat instanţei. Toţi cei şapte autori au fost arestaţi preventiv, deşi încă de la început cu toţii au susţinut că victima ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. Ulterior, după ce au fost trimişi în judecată pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, trei dintre violatori şi-au recunoscut faptele.

Recunoaşterea avea să le aducă celor trei libertatea chiar înainte de Paşte. Magistraţii Judecătoriei Vaslui au dispus plasarea în arest la domiciliu a celor trei. Decizia bizară, în cazul unei infracţiuni de o asemenea gravitate, nu a fost contestată de procurori. După o săptămână, şi ceilalţi patru violatori au fost puşi în libertate de Tribunalul Vaslui, judecătorii de aici apreciind că simpla recunoaştere a faptelor nu reprezintă un temei pentru punerea în libertate, motiv pentru care cei şapte inculpaţi nu trebuie discriminaţi.

Astfel, toţi cei şapte au ieşit din arest după doar cinci luni. Decizia a bulversat victima, iar consătenilor celor şapte violatori le-a întărit convingerea că aceştia sunt nevinovaţi, notează adevarul.ro.

3. Reacția comunității

Fata și cei șapte violatori locuiesc în aceeași comunitate de sate vasluiene. În cele trei ore în care a fost violată, tânăra a reușit să ajungă la telefon și a apelat rapid un coleg, primul din lista sa de contacte. A apucat doar să îi ceară ajutorul, apelul fiind întrerupt brusc de unul dintre violatori. Părinții o sunaseră pe fată de 60 de ori, disperați că aceasta nu mai vine de la școală. Atunci când au aflat că fata e în mare pericol, părinții au sunat la 112. Polițiștii nu au apucat să facă niciun demers serios, deoarece, în jurul orei 22 30, fata a fost condusă acasă de agresori, care i-au cerut să nu spună nimic despre cele întâmplate. Ajunsă acasă, fata nu a ținut cont de amenințări și a povestit totul.

În zilele de după viol, acțiunea polițiștilor de a-i aresta pe violatori nu a fost privită cu ochi buni de localnici. Unii dintre ei au luat fățiș apărarea violatorilor și au acuzat-o pe fată că are moravuri ușoare și că ar trebui să pună punct acestui circ, înainte de a distruge viețile a șapte familii (familiile violatorilor).

Un reportaj al jurnaliștilor Adevărul arată acest adevărat curent pro-violatori al celor din comuna Văleni, întreținut oarecum și de decizia blândă a justiției. Cei şapte tineri sunt priviţi aproape ca nişte eroi de către consăteni. Tinerii sunt catalogaţi drept „fotbaliştii comunei”, „băieţi din familii de gospodari”, „băieţi cuminţi ca nişte fete”.

Unii oameni, deși convinși că fata a fost victima unui viol, au spus că băieții nu ar merita să fie pedepsiți cu închisoarea pentru „o greșeală a tinereții”.

Puțini au fost cei care au susținut-o pe tânără și i-au înțeles drama.

4. Atitudinea violatorilor de după eliberare. Probabil cea mai mizerabilă campanie din istoria Facebookului românesc

Tinerii din Văleni, ajutaţi de mama unuia dintre violatori, au lansat o campanie de susţinere pe Facebook, cerând public ca cei şapte să nu fie pedepsiţi „pentru câteva minute de plăcere”.

Câțiva prieteni ai violatorilor au încercat și denigrarea fetei prin crearea unui cont fals de Facebook cu numele acesteia. Un utilizator de Facebook a creat acest cont și apoi a inițiat discuții și a publicat conținutul acestora pe internet. Practic, vorbim de un monolog, însă nu au fost deloc puțini cei care au crezut că fata vorbește cu violatorii.

Potrivit site-ului aktual24.ro, suspecţii de viol ar fi fabricat un cont fals de Facebook al fetei abuzate, furând o poză de pe pagina ei, de unde ar fi trimis apoi aceste mesaje. Greşeala pe care cei care au fabricat această „dovadă” este însă aceea că în noiembrie 2014, când a avut loc violul, eleva avea o cu totul altă imagine de profil pe Facebook, susţine sursa citată.

Pe baza acestui fals, cei şapte indivizi au fost, imediat, susţinuţi prin comentarii de apropiaţii lor, iar victima a avut parte de noi momente de umilinţă. „Uite ce cuminţică e”, „Nu vezi ce pofte are?”, „Domnişoara asta e mai rău ca văduva neagră”, sunt doar câteva dintre comentariile existente la această postare.

Dincolo de toate aceste umilințe, violatorii au avut o atitudine revoltătoare pe întreaga durată a procesului.

5. Presa

Ziarul Adevărul a fost inițiatorul unei campanii pentru pedepsirea violatorilor din Vaslui, prezentând ușurința cu care cei șapte au fost eliberați. Abordarea normală, bine documentată și etică a celor de la Adevărul a fost dublată, însă, de comportamente îndoielnice în presa românească.

Cea mai gravă încălcarea a normelor deontologice și morale este cea din emisiunea „La Măruță”, ediția din 21 iunie. Prezentatorul emisiunii, Cătălin Măruță, a prezentat-o în direct, fără a blura imaginile, pe fata violată din Vaslui. Asta deși acordul cu fata și mama ei prevedea cu totul altceva.

„Fata asta e nevinovată și merită dreptate. Fata este majoră, a semnat un acord prin care atât ea, cât și mama ei au dorit să vorbească la emisiune. Avocata a fost înștiințată de acest lucru. Așa cum v-am obișnuit, vorbim cu cărțile pe față și deschis. Au vrut să vorbească, avem acordurile lor semnate. Noi nu am vrut ca fata să apară la televizor, ea a vrut să le multumească oamenilor”, s-a apărat prezentatorul a doua zi, după valul de critici de care a avut parte.

Un membru al CNA, Valentin Jucan, a sunat-o pe mama fetei violate, pentru a afla mai multe detalii despre apariția celor două femei în emisiunea „La Măruță”, ediția din 21 iulie.

Potrivit paginademedia.ro, mama fetei a spus că i s-a promis că fiica sa va apărea la TV numai 10 minute și că va avea fața blurată. De fapt, intervenția a durat o oră și jumătate, iar promisiunea referitoare la blurare a fost încălcată.

Mai mult, a spus mama, acordurile cu televiziunea au fost semnate abia după apariția mamei și fetei în emisiune.

Eroarea celor de la PRO TV a dus și la un întreg val de articole online care au prezentat imagini cu fata violată din Vaslui.

Recomandările editorilor GreatNews

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.