Zona Tăcută. Locul unde telefoanele mobile sunt interzise

Nu este o știre despre Coreea de Nord, ci povestea unei regiuni vaste din Statele Unite unde nu există semnal la telefoanele mobile.

La vest de capitala Washington DC, spre Munții Alegani, sunt aproape 34.000 de kilometri pătrați unde telefoanele mobile sunt inutile. Este Zona Națională de Tăcere Radio. Aici se găsește telescopul Robert C. Byrd Green Bank, care este cel mai mare obiect mobil de pe Pământ. Este mai înalt decât Statuia Libertății, dar are nevoie de multă liniște pentru a funcționa.

Zona Tăcută a fost instituită în 1958, iar aici, pe lângă telescopul uriaș, se mai află și principalul punct de ascultare al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA).

Localnicii regiunii duc o viață foarte diferită de cea a compatrioților. Nu există telefoane mobile, cuptoare cu microunde sau tehnologie wireless, scrie BBC.

”Orice aparat casnic poate provoca interferențe”, spune Chuck Niday, care patrulează Regiunea Pocahontas, unde trăiesc peste opt mii de oameni, în căutarea unor posibile elemente ”gălăgioase”.

”Chiar și un aspirator poate fi o problemă, pentru că folosește un motor care face multe scântei”, adaugă acesta.

Pe o rază de câțiva kilometri în jurul observatorului sunt interzise și motoarele cu combustie, iar electronicele pot fi folosite la o distanță și mai mare.

Sunt, însă, și excepții de la regulă, cum ar fi serviciile de urgență, care dispun de o frecvență proprie, în timp ce astronomii și cercetătorii din zonă au la dispoziție un cuptor cu microunde unde își pot încălzi mâncarea, însă acesta este ținut într-o cutie specială, care oprește undele radio.

Dacă restul Statelor Unite este mereu online, în Zona Tăcută internetul rămâne acasă, iar viteza acestuia este foarte mică. În această zonă a Statelor Unite nicio conversație nu e perturbată de telefoanele mobile, iar atitudinea oamenilor față de tehnologie este foarte diferită – mai sănătoasă, s-ar putea spune.

Ce se va întâmpla cu Zona Tăcută în următorii ani rămâne, însă, un mister. Întreținerea observatorului costă aproape 15 milioane de dolari în fiecare an, iar finanțările par să fie pe sfârșite.

Chiar și așa, mulți americani – copleșiți de ritmul foarte alert din restul țării – aleg să se mute aici, în această regiune frumoasă, unde tehnologia a bate de multă vreme pasul pe loc.

Sursa: BBC
Sursa: BBC

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: