Zimbrii se întorc în munții noștri. Uriașii Europei au fost eliberați în România sălbatică

zimbri
Zimbri. Foto: Valène Aure via Wikimedia Commons

După ce anul trecut munții din jurul comunei Armeniș din județul Caraș-Severin au fost populați cu primele exemplare de zimbri, zona a devenit acum casă pentru alți 14 zimbri aduși din vestul Europei. Scopul este ca populația de zimbri din Munții Țarcu să fie suficient de numeroasă și de diversă genetic pentru a evita consangvinizarea și bolile asociate.

Zimbrii aduși anul trecut au fost eliberați în sălbăticie, iar cele 14 animale ajunse în România după 4 zile de călătorie le-au luat locul în țarc. Aduși din Germania, Franța, Belgia și Elveția cu un transport special, zimbrii vor trăi de acum în rezervația amenajată în Munții Țarcu, relatează digi24.ro.

”Venim zilnic să îi verificăm, să le dăm mâncare și să fie sănătoși. Acu’ cinci ani nu mă gândeam că o să ajung eu pe aici să lucrez”, a povestit pentru postul de televiziune Daniel Hurduzeu, îngrijitorul zimbrilor.

Deși a studiat administrația publică, tânărul a ales să devină îngrijitor al zimbrilor din Armeniș.

”Atunci când oamenii sau turiștii străini vor veni în țara noastră și se vor întreba mirați ce e cu animalele astea, noi să spunem foarte natural: sunt zimbrii noștri”, a explicat Csibi Magor, reprezentant WWF-Romania, una dintre organizațiile implicate în aducerea zimbrilor.

Specialiștii străini văd în Munții Țarcu locul perfect pentru creșterea celor mai mari mamifere terestre din Europa.

”Această zonă va fi cea mai mare, din cele populate cu zimbri, din Europa”, a precizat Helmer Wouter, specialist în zone protejate.

În România trăiesc, în total, 130 de zimbri, majoritatea în rezervațiile amenajate în Neamț și în Caraș-Severin. Pentru ca Munții Țarcu să fie repopulați a fost nevoie de câteva sute de mii de euro, bani care vin de la organizații pentru protecția mediului și a animalelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în centre de lux din cele mai frumoase orașe europene. Salariile ajung la 2.500 de lire
Oferte de nerefuzat pentru o vară de vis
Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.