E oficial: Vinerea Mare va fi zi liberă pentru toți românii

tbilisi georgia
Foto: Serouj Ourishian (Wikimedia Commons)

Camera Deputaților a decis, cu 233 de voturi “pentru”, 7 voturi “împotrivă” şi 19 abţineri, ca Vinerea Mare, ziua de vineri dinaintea Paștelui, să devină sărbătorare legală și zi nelucrătoare.

Camera Deputaților era for decizional în acest caz. Propunerea legislativă aparține UDMR și face din vinerea dinaintea Paştelui sărbătoare legală şi zi nelucrătoare.

În urmă cu o săptămână, după cum v-am relatat, Senatul aprobase proiectul cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.

”În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale UE, deci, majoritatea ţărilor”, a precizat iniţiatorul proiectului, adăugând: ”Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare”.

Legea adoptată azi de Camera Deputaților va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

România va avea, astfel, 15 zile de sărbătoare legală și nelucrătoare, după cum urmează:

– 1 şi 2 ianuarie – Anul Nou;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti (7, 8, 9 aprilie 2018);
– 1 mai – Ziua Muncii;
– prima şi a doua zi de Rusalii (27, 28 mai 2018);
– 1 iunie – Ziua Copilului;
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
– 1 Decembrie – Ziua Naţională a României;
– 25, 26 decembrie – Crăciunul.

Ultima zi declarată sărbătoare legală nelucrătoare în România a fost 1 iunie, Ziua Copilului. Legea a intrat în vigoare pe 21 noiembrie 2016, iar pentru prima dată românii au stat acasă de 1 iunie anul trecut, în 2017. Legea li se aplică tuturor românilor, indiferent dacă au sau nu copii.

Tot în 2016 parlamentarii au votat și ca ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, să devină sărbătoare legală nelucrătoare. În septembrie 2016, Camera Deputaţilor a adoptat legea de modificare a Codului Muncii cu 209 voturi ”pentru”, 4 ”împotriva” şi două abţineri. Pentru prima dată, 24 ianuarie a fost zi nelucrătoare în anul 2017.