Viața la țară, cu implicare. Oamenii care schimbă satul în bine

Ne bucurăm să aflăm că, în România, sunt oameni care cresc satul în adevăratul sens al cuvântului. Ei se implică în viața comunității, iar schimbările produse cu participarea lor contribuie la îmbunătățirea vieții în sat.

De cele mai multe ori, aceste persoane sunt grupate în asociații, însă există și oameni care, de unii singuri, reușesc să schimbe ceva (în bine, desigur). De asemenea, deși probabil suntem obișnuiți cu contrariul, și primăriile pot juca un rol activ, pozitiv în viața comunității.

Am avut ocazia să cunoaștem câteva dintre aceste exemple la gala care a marcat 13 ani de existență a rețelei de dezvoltare comunitară RuralNet, organizată la mijlocul lui octombrie la Hanul lui Manuc, din București. Gala a desemnat și 7 câștigători, din 7 județe ale țării:

Împreună creștem satul – Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Ciocănești (Vizurești), Dâmbovița, pentru modul în care se implică în comunitate și încearcă să schimbe în bine viața celorlalți, prin lucruri simple și proiecte complexe deopotrivă;

Susținem oamenii să-și crească satul – Asociația Romano ButiQ, pentru că propun o schimbare de atitudine și dezvoltare de abilități durabile în comunitățile roma, adaptate la contextul social actual;

Și statul crește satul – Primăria Băbana, județul Argeș, pentru parteneriatul activ public-privat și pentru implicarea comunității în deciziile administrației publice;

Cu inspirație creștem satul – Ana-Maria Nițu-Marcu, corespondent Radio România Actualități Vâlcea, pentru reflectarea realităților de la sat, cu pasiune și obiectivitate;

Premii speciale pentru implicarea în comunitate și creșterea satului românesc  – Asociația Comunității Eșelnița Cazanele Dunării, județul Mehedinți / Asociația Apicolă Negrești, județul Vaslui / Asociația Datini-Educație-Cultură Găujani, județul Giurgiu.

Juriul a fost alcătuit din Camelia Săvoiu (consultanță și comunicare – Fondul Român de Contragarantare), Georgiana Ilie (jurnalist) și Florian Nițu (sociolog).

„Oamenii sunt, până la urmă, cea mai importantă resursă pe care o putem găsi – în organizații sau în comunități. Pornind de la oameni, ceea ce se poate realiza este dincolo de închipuirea noastră, dacă ne gândim la câte poate face motivația personală, colaborarea, solidaritatea, determinarea, dorința de mai bine, încrederea că “ba se poate, noi putem”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Ruxandra Sasu, Director Executiv al Fundației PACT și reprezentant RuralNet.

Ce este RuralNet

RuralNet – rețeaua organizațiilor active în dezvoltare comunitară în mediu rural a fost fondată în anul 2002 și este constituită dintr-un număr de 13 organizații membre active în toate regiunile de dezvoltare ale țării. Cele 13 organizații lucrează cu organizații comunitare / structuri comunitare asociative / comunități din mediul rural, iar în momentul de față, ca rezultat direct al intervenției în teren a acestora, există peste 100 de organizații comunitare active în satele din România.

Direct sau prin membrii săi, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizează dezvoltarea și monitorizarea de politici publice și programe de finanțare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Fondurilor Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Test de cultură generală dat la admiterea la SRI. 10 întrebări rapide
Locuri de muncă la Mega Image. LISTA posturilor disponibile și salariile de la Mega Image
Un cuplu de profesori cu inimă mare. Oferă meditații gratuite pentru elevii sărmani
Doi soți belgieni trăiesc visul românesc: „În Belgia a fost frumos, dar aici e inima!”


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version