Guvernul intervine ca să salveze TAROM. Compania va primi un ajutor de aproape 100 de milioane de euro

tarom

Sursa: Facebook (Pagina oficială TAROM)

Compania TAROM va primi un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro de la Guvern pentru a ieși din dificultățile financiare cu care se confruntă în ultimii ani.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că el continuă să creadă în brandul TAROM.

„Am obținut acceptul Comisiei Europene pentru a sprijini TAROM cu aproape 100 de milioane de euro! Este un brand național în care eu voi continua să cred! Cu acești bani, vrem să construim o companie modernă și eficientă, complet digitalizată și adaptată unei piețe în care concurența este mai dură ca oricând.

În următorii doi ani, TAROM poate redeveni un transportator aerian capabil să-și susțină dezvoltarea prin propriile performanțe economice. Ca premier, este datoria mea să susțin o companie națională românească de tradiție. Fiindcă pentru mine și colegii mei din PSD, TAROM înseamnă simplu: #CălătoreșteRomânește!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Ieri, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat planurile României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane de euro (473,69 milioane de lei).

Măsura va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în același timp la minimum denaturările concurenței, a transmis instituția europeană.

În anul 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM. Planul de restructurare stabilește un pachet de măsuri de raționalizare a operațiunilor companiei, de reînnoire a flotei sale învechite și de reducere a costurilor.

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ următoarele: (i) anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane de euro (246,19 milioane RON) corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente; și (ii) o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane de euro (227,50 milioane RON).

Potrivit Comisiei Europene, măsurile de ajutor sunt proporționale, deoarece TAROM aduce o contribuție proprie semnificativă de aproximativ 77,66 milioane de euro (381,12 milioane RON) sub formă de venituri din vânzarea de aeronave și dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condițiile pieței.

Ajutorul este însoțit de garanții pentru a limita denaturarea concurenței pe piața unică. Printre acestea se numără (i) reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum și a numărului de aeronave și (ii) menținerea unei astfel de capacități reduse, limitând astfel prezența sa pe piață pe întreaga durată a perioadei de restructurare (și anume până la 31 decembrie 2026).

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, în anumite condiții stricte, impunând în special ca întreprinderea să aplice un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilității sale pe termen lung.

„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi va contribui la menținerea conectivității regionale a cetățenilor și a întreprinderilor din România. În urma investigației noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenței generate de sprijinul public, TAROM își va reduce semnificativ numărul de rute și de aeronave”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței la Comisia Europeană.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version