Vești bune pentru șoferi. Cât vor costa benzina și motorina la 1 ianuarie

Ieftinirea carburanților din ultima vreme și reducerea TVA prevăzută în noul cod fiscal vor duce la alimentări mai ieftine la pompă, în România. Totuși, ieftinirea ar fi putut fi chiar mai mare.

Noul cod fiscal prevede o scădere a TVA de la 24 la 20%, de la 1 ianuarie 2015. La un preț mediu al benzinei și motorinei de 5,10 lei, reducerea de 13 bani înseamnă că prețul carburanților va scădea sub pragul istoric de 5 lei.

Există însă și benzinării la care prețul este deja 4,98 lei. În cazul acestora, de la 1 ianuarie, șoferii ar putea plăti 4,85 lei pe litrul de carburant.

Reducerea putea fi însă chiar mai mare, relatează economica.net. Prima formă a noului cod fiscal prevedea și eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți pe litrul de carburant. În lei, această supraacciză este de peste 35 de bani. Forma curentă a documentului menține însă supraacciza. Dacă era eliminată și supraaciza, benzina se putea ieftini cu până la 50 de bani de la 1 ianuarie, arată suma citata. Totuși, această taxă impusă de stat ar putea fi eliminată, până la urmă, la 1 ianuarie 2017.

Trebuie menționat că, în prezent, supraacciza la carburanți aduce 2,6 miliarde de lei la bugetul statului.

În total, taxele şi accizele datorate statului reprezintă mai mult de jumătate din preţul unui litru de carburant.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.