Vecinii și-au făcut mașinile să meargă cu sobe pe lemne

Din cauza crizei de combustibil din zonele de conflict din Ucraina, mai mulți șoferi și-au adaptat mașinile să funcționeze cu lemne.

Tehnologia nu este una chiar nouă. În timpul Primului Război Mondial, oamenii au mai folosit acest sistem pentru a se deplasa cu mașinile.

Eugene Chernigov, un ucrainean în vârstă de 36 de ani, și-ar transformat un Opel vechi într-o mașină care funcționează cu lemne. Profesor de fizică și matematică, Chernigov a căutat pe internet cum să tranforme lemnul în combustibil pentru mașină și în două luni a reușit să facă instalația, potrivit segodnya.ua.

Informații și-a luat și din cărți tehnice tipărit la sfârșitul anilor `30. Profesorul ucrainean a atașat în spatele mașinii o mini sobă și o canistră de metal, care se conectează printr-o instalație cu motorul. Gazul care iese din combustia lemnului ajunge în canistra de metal, este filtrat, răcit și apoi ajunge la motor.

Mașina sa consumă în jur de 18 kilograme de lemn la 100 de kilometri. Ca o comparație, un litru de combustibil costă dublu. Mașina ajunge la o viteză de 80 de kilometri pe oră. Aceste sisteme sunt ilegale în Ucraina, însă șoferii continuă să caute alternative la benzină și motorină.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.