Câți basarabeni vor unirea cu România. Sondaj cu rezultate surprinzătoare

Un Barometru al Opiniei Publice, realizat la comanda Institului de Politici Publice de la Chișinău și cu sprijinul Fundației Soros, arată că doar 21% din cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum. Sondajul de opinie a fost realizat la sfârșitul anului 2015.

Potrivit agerpres.ro, același sondaj mai arată că 53% din cei chestionați s-ar pronunța, în cazul unei consultări populare, împotriva unirii dintre cele două state, în timp ce 14% s-au declarat indeciși în legătură cu acest subiect, iar 9% au afirmat că nu vor participa la un astfel de referendum.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 noiembrie – 1 decembrie, pe un eșantion de 1.160 de persoane din 164 de localități ale Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat și în contextul în care unirea cu România a fost invocată în ultima perioadă de mai multe organizații unioniste, precum și de politicieni din Republica Moldova.

De asemenea, în Republica Moldova au avut loc în ultima perioadă mai multe manifestații pentru unirea cu România.

Partidul „Dreapta”, apărut recent pe scena politică de la Chișinău, a lansat la începutul lunii trecute o „Declarație de Unire”, îndemnându-i pe cei care susțin cauza Unirii să semneze documentul.

Un sondaj de opinie realizat în vară în România arăta că aproape 68% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, mai spun jurnaliștii de la Agerpres.

Alt sondaj de opinie, rezultate asemănătoare

Potrivit unui alt sondaj de opinie, mai recent, realizat în vara anului 2016, doar 28% din populația Republicii Moldova este de acord cu unirea statului cu România, arată datele sondajul realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) în parteneriat cu postul român de televiziune Realitatea TV, citate de independent.md.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.