Vaccinul Johnson & Johnson a fost aprobat în SUA. Când l-am putea avea în UE

vaccin covid
Foto: torstensimon / pixabay.com

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a aprobat vaccinul produs de compania Johnson & Johnson, anunță BBC.

Acesta este cel de-al treilea vaccin aprobat în Statele Unite, după cele produse de Pfizer și de Moderna.

Compania va furniza SUA 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie. Primele doze ar putea fi disponibile încă de săptămâna viitoare, mai notează sursa citată.

Președintele american Joe Biden a declarat că este o „veste grozavă pentru toți americanii”, dar a avertizat că „lupta este departe de a se fi terminat”.

„Deși sărbătorim veștile de astăzi, îi îndemn pe toți americanii să continue să se spele pe mâini, să păstreze distanța socială și să poarte măști. Așa cum am spus de mai multe ori, este posibil ca lucrurile să se înrăutățească din nou pe măsură ce se răspândesc noile tulpini”, a mai spus președintele SUA.

În urmă cu două zile, publicația Bloomberg a citat o sursă anonimă potrivit căreia vaccinul Johnson & Johnson va primi aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente la data de 11 martie.

Potrivit contractului semnat cu această companie, Uniunea Europeană trebuie să primească 200 de milioane de doze, iar contractul prevede că UE are opțiunea de a comanda 200 de milioane de doze suplimentare.

Vaccinul produs de Johnson & Johnson are marele avantaj de a putea fi administrat într-o singură doză. Un alt avantaj al acestui vaccin este că poate fi ținut la temperatura frigiderului (2-8 grade Celsius) timp de 3 luni de zile.

Potrivit studiilor clinice, vaccinul a avut o eficiență medie de 66% în a preveni infecția cu coronavirus. În SUA, eficiența a fost de 72%, în vreme ce în America de Sud a fost de 66%, iar în Africa de Sud de 57%.

Mai important este că vaccinul are o eficiență de 85% în a preveni cazurile severe de COVID-19. De asemenea, în timpul studiilor, nicio persoană dintre cele care au primit vaccinul nu a necesitat spitalizare și nu a murit din cauza COVID-19.

Foto: torstensimon / pixabay.com